FAQ SEO
Meest gestelde SEO vragen
We krijgen regelmatig vragen over SEO. Vaak heel terechte en relevante vragen voor mensen die bekommerd zijn over hun ranking in Google.
Voor specifieke vragen omtrent onderdelen van SEO verwijzen we graag naar ons SEO Woordenboek (klik hier voor SEO Wiki pagina’s). Daar krijg je uitleg over terminologie en vakjargon binnen SEO.
De antwoorden op de “veel gestelde algemene SEO vragen” vind je hier:
Organische zoekresultaten zijn de enige echte zoekresultaten. Ze staan tegenover de advertenties en gesponsorde zoekresultaten. Bekijk hier hoe zoekmachines werken.
Het zijn de zoekresultaten die je te zien krijgt na het ingeven van je zoekopdracht. Ze worden weergegeven omwille van verschillende factoren. SEO of zoekmachineoptimalisatie gaat om inspelen op die factoren.
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is het geheel van gespecialiseerde technieken gebruikt om je website te optimaliseren zodat die nog beter in de zoekmachine wordt gevonden. Je website zoekmachine vriendelijk maken verhoogd de kansen te verhogen op een betere positionering in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines resultaten (Wat is SEO: een compleet overzicht).
Het doel is om je website zo hoog mogelijke op de eerste pagina te positioneren. Zonder de juiste optimalisatie (SEO) verkleint de kans op een gunstige positionering in zoekmachine resultaten (Start hier om meer te leren over SEO).
Er kunnen heel wat problemen zijn waardoor je niet verschijnt op Google. Als je site niet verschijnt bij het zoeken naar je bedrijfsnaam, dan is er meestal een probleem met het indexeren.
Komt je site niet tevoorschijn als je naar een relevante zoekterm zoekt, maar is hij wel geïndexeerd? Dan kunnen er heel wat oorzaken aan de basis liggen. Wordt de zoekterm wel vermeld op je site? Is je site wel leesbaar voor de zoekmachines? Worden de zoekbots geblokkeerd? …
Je kunt zelf aan de slag met SEO en optimaliseren waar mogelijk. Doe je dat al, maar blijft het resultaat uit? Dan is de beste oplossing een standaard SEO analyse. Dit kost weinig tijd en moeite en kan je snel een beeld geven van de oorzaken.
Met White Hat SEO of Ethische zoekmachine optimalisatie (SEO) volg je de richtlijnen en aanvaarde standaarden die door zoekmachines worden opgelegd.
Black Hat SEO is het optimaliseren van je site door middel van technieken die op zoek gaan naar achterpoortjes of foutjes in het algoritme. Deze technieken worden door zoekmachines niet aanvaard en kunnen worden bestraft. Het idee is dat deze technieken de bezoekers niet ten goede komen (SEO gaat om mensen).
Black Hat kan je misschien op korte termijn betere resultaten opleveren, maar lange termijn is het niet duurzaam. Zoekmachine zijn steeds op zoek naar manieren op deze technieken af te stoppen.
Grey Hat … het spreekt voor zich dat er technieken bestaan die soms balanceren tussen black hat en white hat SEO.
Sommige regels van Google zijn soms voor interpretatie vatbaar. Zo zijn er heel veel gevallen waar men misbruik maakt van guest-blogging of het schrijven van niets betekenende artikels op blogplatformen om backlinks te maken.
De gouden regel: Worden gebruikers niet beter van je acties… dan hoort je techniek niet tot de White Hat SEO.
In principe niets. SEO kan bijvoorbeeld gaan over de inhoud van een artikel dat je zelf schrijft. Door rekening te houden met een aantal factoren doe je aan SEO… en kost het je enkel tijd en energie.
Wil je natuurlijk zo snel mogelijk op de eerste pagina van Google verschijnen. Dan kan je misschien best hulp van een SEO expert inschakelen. De prijs zal dan afhankelijk zijn van je doelen, de concurrentie en de sector waarin je actief bent.
Of het nu gaat om tijd, energie of geld… SEO is een investering waarvan je later de vruchten plukt.
Ook al kunnen kleine aanpassingen vaak al veel verschil maken, toch is zoekmachine optimalisatie meestal een werk van lange adem. Er spelen heel veel factoren mee, ook de concurrentie is daar één van. Als je concurrenten het niet goed doen op vlak van SEO kan je soms de volgende dag al resultaten zien.
Zit je in een sector met veel concurrenten, dan zal een goede strategie doorslaggevend zijn voor je succes. SEO inspanningen worden vaak vergeleken met een marathon. De big-boys kunnen geklopt worden door bijvoorbeeld slim om te gaan met de sleutelwoorden. Over het algemeen kost het enige tijd en energie.
Het is een vaak gestelde vraag… nog vaker wordt het als statement gegeven: ‘SEO is niets voor mijn bedrijf’.
Niets is echter minder waar. Ongeacht de sector of het soort bedrijf, ongeacht je doelgroep of je producten en diensten, ieder bedrijf is erbij gebaat om op de eerste plek van de Google ranking te staan. Er tig redenen om aan SEO te doen.
Tijdens het crawlen en scannen zijn er bepaalde elementen die de de bots niet goed of helemaal niet kunnen lezen.
Afbeeldingen en Flash elementen zijn voor bots moeilijk. Als de inhoud van je website enkel uit die elementen bestaat zal het je ranking schaden.
Crawlers van zoekmachines, zoals Googlebot, kunnen deze elementen niet zien, ze lezen enkel de metadata en de tekst op de site. Afbeeldingen zijn van belang voor je bezoekers, je moet het echter omringen met meer “SEO vriendelijke content“.
Crawling (of spidering) is het lezen van je website door de robots (bots – spiders – spiderbots) van de zoekmachines. Google en co scannen/lezen je site op regelmatige basis om de inhoud ervan te achterhalen en te bepalen waar je site over gaat. Crawlen is niet gelijk aan indexeren. Een pagina kan niet worden geïndexeerd voor die is gecrawld. Vinden de spiders en crawlers inhoud van hoogwaardige kwaliteit, dan zullen ze je belonen met een betere ranking.

Er zijn maar weinig zaken online die echt van zelf gaan. Wil je online scoren, dan zal het toch energie kosten. Gelukkig hebben wij er daar teveel van. Wij bouwen website en webshops, we maken advertenties op Google en Facebook, we maken logo’s en huisstijl, we zetten sales funnels op en doen aan e-mailmarketing, we houden van alles wat digitale beweging veroorzaakt.
Er zijn duizenden websites en webshops die met de jouwe concurreren. Je vecht allen voor dezelfde bezoekers. Google is een barrière tussen jouw en je ideale klanten… maar Google kan ook één van je grootste partners worden. Speel je de SEO kaarten slim uit, dan beloont Google je met meer bezoekers op je website. Lukt het niet om verkeer te krijgen via zoekmachines, dan kan je altijd ook sociale media en advertenties overwegen.
Responsive is hetzelfde als mobielvriendelijk. Het gaat erom dat je website zich aanpast aan het toestel en scherm waarop hij vertoond wordt. Responsiveness is een ranking factor van Google. Een website met een perfecte layout en bruikbaarheid op desktop, laptop, tablet en smartphone is een responisve website.
Zowat 90% van alle internet gebruik start bij Google. Een geoptimaliseerde website zet Google aan de slag en laat hen het zware werk doen. Door je site te optimaliseren laat je Google massa’s potentiële klanten jouw richting uitsturen.
De goudmijn van Google zijn de Google gebruikers. Google wil er alles aan doen hen de beste zoekresultaten te bezorgen. Zoekresultaten die hen een positieve gebruikservaring bezorgd. Snelheid, de juiste info, makkelijk te navigeren, leuk om te vertoeven, … SEO is heel logisch, een positieve gebruikerservaring bij jouw bezoekers wordt door Google beloond. Verwen je bezoekers, trakteer ze op fantastische content en bezorg hen een leuke ervaring. Zo krijg jij een betere ranking. Een betere ranking betekent meer bezoekers. De verwachtingen van Google zijn ook die van je bezoekers.
Afhankelijk van de sector waarin je actief bent is het wel of niet haalbaar om te betalen voor SEO. SEO is een investering. Als je de data van je site bekijkt, dan kan je die data ook slim gebruiken. Meer bezoekers, resulteert in meer klanten. Dus je kunt uitrekenen hoeveel het voor jouw opbrengt mocht je website je 1, 2, 3 of zelfs 100 klanten per maand extra opleveren. Het is echter niet alleen voor sectoren met hoge omzetten. Ook als je kijkt naar de lifetime value van je klanten zal je snel inzien dat werken of laten werken aan een betere Google ranking nog niet zo gek is.
Een HTTP verbinding is geen veilige verbinding. Een HTTPS website versleuteld en beveiligd de verbinding tussen de site en de bezoeker. Via een SSL certificaat krijgt jouw site de ‘S’ van secure. Moet je hiervan wakker liggen? Wel ja, ook dit is een rankingfactor. Google zal de voorkeur geven aan websites die een SSL certificaat hebben.
WordPress is het Content Management Systeem waar meer dan 30% van het internet op draait. Het biedt de mogelijkheid om zelf makkelijk aanpassingen te doen, het is ideaal voor zoekmachine resultaten. De structuur en software lenen zich perfect om te scoren in Google. De google bots die sites scannen vinden makkelijk hun weg en kunnen vlot je website beroordelen.
Op zoek naar een specifieke SEO-term? Ons SEO-woordenboek maakt het begrijpen van vakjargon makkelijker en vereenvoudigt SEO-termen.
Van alle belangrijke termen en afkortingen geven we de definities zodat jij gemakkelijker je weg vindt.
Een SEO Woordenboek verzamelt technische termen, vakjargon en typische Engelstalige woorden uit de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Doel is die termen eenvoudig uit te leggen. Zodat ook niet specialisten een beter begrip krijgen van SEO en hoe ze hun eigen website beter kunnen maken. Ons SEO Woordenboek vind je hier.
Een SEO bureau helpt de omzet van ondernemers en bedrijven verhogen, door hun website meer zichtbaarheid te geven in de zoekresultaten voor relevante zoektermen.
Omdat SEO soms technisch en tijdrovend kan zijn, is het vaak een goed idee om samen te werken met iemand die weet hoe je snel en efficiënt resultaat behaalt. Doorgaans vergaren SEO bureau’s data waarmee ze een doelgerichte aanpak en strategie opstellen.
Wie een website heeft die zorgt voor omzet of verkoop, weet dat die enkel een succes kan zijn als er ook bezoekers op de site komen. SEO is een populaire manier om mensen aan te trekken omdat het resultaat een langdurig effect heeft. Mensen die actief op zoek zijn naar jouw product of dienst starten in meestal bij Google. Meer dan 90% van die mensen kiest een resultaat op de eerste pagina. Ongeveer 30% kiest daarbij het eerste resultaat. SEO is voor ondernemers evident.
Advertenties (vb: Search Engine Ads) kunnen heel efficiënt zijn en snel resultaat halen. Het resultaat valt echter weg, zodra jij je advertentiebudget terugschroeft. SEO werkt niet direct, maar je kunt doorgaans langer genieten van de resultaten. Hoe lang? SEO werkt zolang er geen concurrentie is die beter doet.
Heb je zelf een vraag?
Stel ze hieronder en we geven je graag een antwoord.
Mogelijks heb je nog heel veel vragen over SEO. Misschien vind je het antwoord in ons SEO Woordenboek. Of je stelt ze gewoon via onderstaand formuliertje. Jouw vraag en ons antwoord verschijnen dan mogelijks in dit overzicht. Om je vraag heel concreet te maken kan je eventueel de url van je website achterlaten, maar dat hoeft niet.
Je kunt ons ook steeds per mail, via de contactpagina of telefonisch contacteren.