Duplicate content: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Als je een website hebt, dan is het belangrijk om te weten wat duplicate content is. duplicate content, ofwel dubbele inhoud, is wanneer dezelfde inhoud op meerdere pagina’s van je website voorkomt.

Dit kan onbedoeld gebeuren, maar het kan ook bewust worden gedaan om zoekmachines te misleiden. In dit artikel zullen we bespreken wat duplicate content is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is duplicate content?

Duplicate content is wanneer dezelfde inhoud op meerdere pagina’s van je website voorkomt. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld dezelfde tekst op meerdere pagina’s plaatst, of als je dezelfde inhoud op verschillende sub domeinen plaatst. Het kan ook gebeuren als je dezelfde inhoud op je website plaatst als op andere websites.

Waarom is duplicate content belangrijk?

Duplicate content , of beter het vermijden ervan, is belangrijk voor SEO. Vooral omdat het invloed kan hebben op de zoekresultaten van je website. Zoekmachines willen de beste resultaten aan hun gebruikers tonen en als er meerdere pagina’s met dezelfde inhoud zijn, dan kan dit de zoekresultaten beïnvloeden. Zoekmachines kunnen moeite hebben om te bepalen welke pagina de beste is om te tonen en kunnen ervoor kiezen om helemaal geen van de pagina’s te tonen.

Daarnaast kan duplicate content ook invloed hebben op de autoriteit van je website. Als je dezelfde inhoud op meerdere pagina’s plaatst, dan kan dit ervoor zorgen dat zoekmachines denken dat je website minder waardevol is. Dit kan invloed hebben op je positie in de zoekresultaten en kan ervoor zorgen dat je minder verkeer naar je website krijgt.

Hoe kun je duplicate content voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om duplicate content te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

1. Schrijf unieke inhoud

De beste manier om duplicate content te voorkomen is door unieke inhoud te schrijven. Zorg ervoor dat elke pagina op je website unieke inhoud heeft die niet op andere pagina’s voorkomt. Dit kan wat extra werk kosten, maar het is de beste manier om ervoor te zorgen dat zoekmachines je website als waardevol zien.

2. Gebruik canonical tags

Als je toch dezelfde inhoud op meerdere pagina’s moet plaatsen, dan kun je canonical tags gebruiken. Een canonical tag is een stukje code dat aan zoekmachines laat weten welke pagina de originele is. Zoekmachines weten dan dat de andere pagina’s duplicaten zijn en zullen deze niet meenemen in de zoekresultaten.

3. Gebruik robots.txt

Je kunt ook robots.txt gebruiken om zoekmachines te vertellen welke pagina’s ze wel en niet moeten indexeren. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt die niet geïndexeerd moet worden, dan kun je dit in robots.txt aangeven. Zoekmachines zullen deze pagina dan niet meenemen in de zoekresultaten.

4. Gebruik 301 redirects

Als je een pagina van je website verwijdert, dan kun je een 301 redirect gebruiken om zoekmachines te vertellen dat de pagina permanent is verplaatst naar een andere locatie. Zoekmachines zullen dan de nieuwe pagina indexeren en de oude pagina uit de zoekresultaten halen.

Conclusie

Duplicate content kan invloed hebben op de zoekresultaten van je website en kan ervoor zorgen dat zoekmachines je website als minder waardevol zien. Het is daarom belangrijk om duplicate content te voorkomen.

Door unieke inhoud te schrijven, canonical tags te gebruiken, robots.txt te gebruiken en 301 redirects te gebruiken kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website als waardevol zien en dat je hoger in de zoekresultaten komt. Als je nog vragen hebt over duplicate content of als je hulp nodig hebt bij het optimaliseren van je website, neem dan gerust contact op met Team Made. Wij helpen je graag verder!

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.