Wat is een canonieke URL?

Een canonieke URL is een HTML-element dat wordt gebruikt om aan zoekmachines aan te geven welke versie van een pagina de voorkeursversie is. Het is een belangrijk concept in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en helpt bij het voorkomen van duplicate content (dubbele inhoudsproblemen).

Waarom zijn canonieke URL’s belangrijk?

Canonieke URL’s zijn belangrijk omdat zoekmachines zoals Google verschillende versies van dezelfde pagina kunnen indexeren. Dit kan leiden tot dubbele inhoudsproblemen, waarbij zoekmachines niet weten welke versie ze moeten weergeven in de zoekresultaten. Dit kan de rangschikking van de pagina negatief beïnvloeden en leiden tot een lagere zichtbaarheid in zoekmachines.

Door een canonieke URL te gebruiken, geef je aan zoekmachines aan welke versie van de pagina de voorkeursversie is. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie te indexeren en te tonen in de zoekresultaten. Het zorgt ervoor dat alle waarde en autoriteit die is opgebouwd voor die pagina wordt geconsolideerd naar één URL, in plaats van verspreid te worden over meerdere URL’s.

Hoe werken canonieke URL’s?

Canonieke URL’s worden geïmplementeerd met behulp van het <link>-element in de HTML-code van een pagina. Het <link>-element bevat de attributen rel="canonical" en href="URL". Het href-attribuut verwijst naar de voorkeursversie van de pagina, terwijl het rel-attribuut aangeeft dat het een canonieke URL is.

Bijvoorbeeld:

<link rel="canonical" href="https://teammade.be/seo/">

In dit voorbeeld wordt de URL “https://teammade.be/seo/” aangegeven als de canonieke URL voor de pagina. Dit betekent dat zoekmachines deze URL moeten indexeren en weergeven in de zoekresultaten.

Wanneer moet je een canonieke URL gebruiken?

Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van een canonieke URL nuttig kan zijn:

  • Wanneer je meerdere versies van dezelfde pagina hebt, bijvoorbeeld met verschillende URL-parameters.
  • Wanneer je dezelfde inhoud op meerdere pagina’s hebt, bijvoorbeeld op een mobiele versie en een desktopversie van een website.
  • Wanneer andere websites dezelfde inhoud publiceren en naar de originele versie wensen te linken.

In al deze gevallen kan het gebruik van een canonieke URL helpen om dubbele inhoudsproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste versie van de pagina indexeren en weergeven.

Wat is canonicalization

Canonicalization is het proces van het standaardiseren van URLs om dubbele inhoud te voorkomen en de rangschikking van zoekmachines te verbeteren. Het is van cruciaal belang voor de SEO-strategie van een website, omdat zoekmachines zoals Google verschillende URL-varianten als aparte pagina’s kunnen beschouwen, zelfs als ze dezelfde inhoud hebben.

Door canonicalization toe te passen, kunnen website-eigenaren aangeven welke URL als de “canonieke” versie moet worden beschouwd, wat betekent dat dit de voorkeursversie is die zoekmachines moeten indexeren en rangschikken. Dit helpt bij het voorkomen van dubbele inhoud en zorgt ervoor dat alle linkwaarde naar dezelfde URL wordt verzonden, waardoor de SEO-prestaties van de website worden verbeterd.

Voordelen van het gebruik van canonieke URL’s

Het gebruik van canonieke URL’s heeft verschillende voordelen:

  • Voorkomt dubbele inhoudsproblemen: Door een canonieke URL te gebruiken, geef je aan zoekmachines aan welke versie van de pagina de voorkeursversie is. Dit helpt bij het voorkomen van dubbele inhoudsproblemen en zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste versie indexeren en weergeven.
  • Consolideert waarde en autoriteit: Door alle waarde en autoriteit naar één URL te consolideren, verbeter je de rangschikking en zichtbaarheid van de pagina in zoekmachines.
  • Verbeterde gebruikerservaring: Door ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste versie van de pagina indexeren en weergeven, verbeter je de gebruikerservaring. Gebruikers krijgen de relevante inhoud te zien die ze verwachten te vinden.

Conclusie

Een canonieke URL is een belangrijk concept in SEO dat helpt bij het voorkomen van dubbele inhoudsproblemen. Door een canonieke URL te gebruiken, geef je aan zoekmachines aan welke versie van een pagina de voorkeursversie is. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie te indexeren en te tonen in de zoekresultaten, wat leidt tot een betere rangschikking en zichtbaarheid.

Als je meer wilt weten over SEO en hoe je je website kunt optimaliseren, neem dan contact op met Team Made. Vraag een website audit als je je afvraagt of jij de canonical tags correct gebruikt. Bel ons op of vul ons formulier in en wij nemen contact met je op.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.