Wat is De-Indexing?

De-indexing, ook wel de-indexering genoemd, is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar het proces waarbij zoekmachines zoals Google besluiten om een pagina of website uit hun index te verwijderen. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals het overtreden van de richtlijnen van de zoekmachine of het hebben van dubbele inhoud. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende redenen waarom de-indexing kan plaatsvinden en wat de gevolgen hiervan zijn voor de betreffende website.

Waarom vindt De-Indexing plaats?

Er zijn verschillende redenen waarom een website of pagina kan worden gedeïndexeerd. Hieronder staan de meest voorkomende redenen:

Overtreden van de richtlijnen van zoekmachines

Zoekmachines zoals Google hebben richtlijnen opgesteld waaraan websites moeten voldoen om in hun index te worden opgenomen. Als een website deze richtlijnen overtreedt, kan dit leiden tot de-indexing. Enkele voorbeelden van overtredingen zijn:

 • Het gebruik van black-hat SEO-technieken zoals keyword stuffing of cloaking
 • Het hebben van spammy backlinks
 • Het kopen van links
 • Het hebben van dubbele inhoud

Technische problemen

Technische problemen op een website kunnen ook leiden tot de-indexing. Als zoekmachines problemen ondervinden bij het crawlen van een website, kunnen ze besluiten om deze uit hun index te verwijderen. Enkele voorbeelden van technische problemen zijn:

 • Problemen met de robots.txt-bestand
 • Problemen met de sitemap
 • Problemen met de server

Verlopen domeinnaam

Als een domeinnaam verloopt en niet op tijd wordt verlengd, kan dit leiden tot de-indexing. Dit komt omdat de website niet meer bereikbaar is en dus niet meer kan worden gecrawld door zoekmachines.

Wat zijn de gevolgen van De-Indexing?

De gevolgen van de-indexing kunnen zeer ernstig zijn voor een website. Als een website uit de index van zoekmachines wordt verwijderd, betekent dit dat deze niet meer zichtbaar is in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot een aanzienlijke daling van het verkeer naar de website en dus ook tot een daling van de omzet.

Bovendien kan de-indexing ook leiden tot een verlies van geloofwaardigheid en reputatie. Als een website wordt gedeïndexeerd vanwege het overtreden van de richtlijnen van zoekmachines, kan dit leiden tot een verlies van vertrouwen bij gebruikers en potentiële klanten.

Hoe kan De-Indexing worden voorkomen?

Om de-indexing te voorkomen, is het belangrijk om de richtlijnen van zoekmachines te volgen en ervoor te zorgen dat de website technisch in orde is. Hieronder staan enkele tips om de-indexing te voorkomen:

 • Volg de richtlijnen van zoekmachines en vermijd black-hat SEO-technieken
 • Zorg ervoor dat de website technisch in orde is en dat er geen problemen zijn met de robots.txt-bestand, sitemap of server
 • Vermijd het kopen van links en zorg ervoor dat backlinks van hoge kwaliteit zijn
 • Vermijd het hebben van dubbele inhoud
 • Zorg ervoor dat de domeinnaam op tijd wordt verlengd

Conclusie

De-indexing is een proces waarbij zoekmachines besluiten om een pagina of website uit hun index te verwijderen. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals het overtreden van de richtlijnen van zoekmachines of technische problemen. De gevolgen van de-indexing kunnen zeer ernstig zijn voor een website, zoals een daling van het verkeer en een verlies van geloofwaardigheid en reputatie. Om de-indexing te voorkomen, is het belangrijk om de richtlijnen van zoekmachines te volgen en ervoor te zorgen dat de website technisch in orde is.

Heeft u vragen over de-indexing of wilt u meer informatie over zoekmachineoptimalisatie? Neem dan contact op met Team Made via +32 475/556 200 of vul ons contactformulier in en wij bellen u terug.

De-Indexing is het proces waarbij zoekmachines zoals Google bepaalde pagina’s of websites uit hun zoekresultaten verwijderen. Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je hulp nodig bij het de-indexeren van een pagina? Neem dan contact op met Team Made via https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.