Wat is een Exact Match Anchor Text?

Als je bekend bent met SEO, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de term “exact match anchor text” of “exact overeenkomende ankerteksten”. Maar wat betekent dit precies en waarom is het belangrijk voor je website?

Wat is een Exact Match Anchor Text?

Een exact match anchor text is een ankertekst die exact overeenkomt met de zoekwoorden waarop je wilt ranken in de zoekresultaten. Dit betekent dat de tekst die wordt gebruikt om te linken naar een pagina op je website, precies dezelfde woorden bevat als de zoekwoorden waarop je wilt ranken.

Bijvoorbeeld, als je wilt ranken op “rode schoenen”, dan zou een exact match anchor text er als volgt uitzien: “Koop onze rode schoenen hier”. De woorden “rode schoenen” zijn hier exact hetzelfde als de zoekwoorden waarop je wilt ranken.

Waarom is een Exact Match Anchor Text Belangrijk?

Een exact match anchor text is belangrijk omdat het een signaal geeft aan zoekmachines over waar je pagina over gaat. Als je veel links hebt met exact match anchor texts die verwijzen naar een bepaalde pagina op je website, dan zal dit de zoekmachines vertellen dat deze pagina relevant is voor de zoekwoorden waarop je wilt ranken.

Maar let op, het is belangrijk om niet te overdrijven met het gebruik van exact match anchor texts. Als je te veel exact match anchor texts gebruikt, kan dit worden gezien als spam en kan het leiden tot een penalty van zoekmachines.

Hoe Gebruik je Exact Match Anchor Texts?

Als je exact match anchor texts wilt gebruiken, is het belangrijk om dit op een natuurlijke manier te doen. Dit betekent dat je de ankertekst moet laten passen bij de context van de pagina waarop je linkt.

Je kunt bijvoorbeeld een exact match anchor text gebruiken in een blogpost waarin je praat over rode schoenen en vervolgens linkt naar een pagina op je website waarop je rode schoenen verkoopt. De exact match anchor text zou dan iets kunnen zijn als “Koop onze rode schoenen hier”.

Een alternatief voor een exact match anchor text is

Een alternatief voor een exact match anchor text is een partial match anchor text.


Gezien het gebruik van exact match anchor texts tegenwoordig riskant kan zijn omdat zoekmachines zoals Google strenger zijn geworden met betrekking tot overmatig gebruik van zoektermen. Dit kan worden gezien als een manipulatieve praktijk om hoger te ranken in zoekresultaten.

Een alternatief voor exact match anchor texts is het gebruik van partial match anchor texts. Een partial match anchor text bevat een deel van het zoekwoord of een gerelateerd trefwoord. Het doel is om de relevantie van de link naar de bestemmingspagina aan te tonen zonder te overdrijven met het gebruik van specifieke zoektermen.

Bijvoorbeeld, in plaats van een exact match anchor text zoals “Koop rode schoenen”, zou een partial match anchor text kunnen zijn: “Bekijk ons assortiment rode schoenen” of “Ontdek rode schoenen in verschillende stijlen en maten.”

Het gebruik van partial match anchor texts kan helpen om natuurlijker over te komen voor zoekmachines en tegelijkertijd de relevantie van de link naar de bestemmingspagina te benadrukken.

Lees hier meer over het belang van de diversiteit aan ankerteksten, waaronder branded ankerteksten (met de merknaam van de website) en generieke ankerteksten (zoals “klik hier” of “lees meer”), kan ook nuttig zijn om een natuurlijk linkprofiel te creëren.

Conclusie

Een exact match anchor text is een ankertekst die exact overeenkomt met de zoekwoorden waarop je wilt ranken in de zoekresultaten. Het gebruik van exact match anchor texts kan helpen om de relevantie van je pagina’s voor bepaalde zoekwoorden te vergroten, maar het is belangrijk om dit op een natuurlijke manier te doen en niet te overdrijven.

Als je meer wilt weten over SEO en hoe je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines, neem dan contact op met Team Made. We helpen je graag verder!

Meer informatie over SEO

Vraag een project aan

Een Exact Match Anchor Text is een hyperlink die exact overeenkomt met de zoekwoorden waarop de link is gericht. Klik hier om een projectaanvraag in te dienen bij Team Made.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.