Wat is Cross-Linking?

Cross linking in SEO verwijst naar het gebruik van interne en externe links om semantisch, contextueel, conversiegericht of op een andere manier gerelateerde pagina’s met elkaar te verbinden. Dit kan tussen pagina’s binnen dezelfde website, een externe website of websites die eigendom zijn van jou of hetzelfde bedrijf. SEO cross linking omvat twee linkstrategieën:

 • Interne Linking
  Dit houdt in dat je verwante pagina’s op dezelfde website met elkaar verbindt.
 • Externe Linking
  Dit verwijst naar verwante pagina’s op een andere website. Vaak heb je voor deze verwijzende links (backlinks) enige vorm van linkbuilding- en linkbuildingstrategieën nodig.

Beide technieken zijn van groot belang voor je SEO-strategie, vooral de interne linking strategie, omdat je hier volledige controle over hebt.

Voor een dieper begrip van hoe recente onthullingen over Google’s zoekalgoritmes je cross-linking strategieën kunnen beïnvloeden, kun je ons gedetailleerde overzicht van het grootste Google lek ooit lezen.

Soorten Cross Linking

Cross linking in SEO kan op verschillende manieren plaatsvinden, en er zijn verschillende soorten cross linking die je moet begrijpen, elk met verschillende doeleinden en uitvoeringen, maar die allemaal vergelijkbare voordelen bieden voor linkbuilding.

Hier zijn vier soorten cross links in SEO:

 • Interne Cross Linking: Dit zijn interne links die je creëert van de ene pagina naar de andere pagina op hetzelfde domein om de semantische relevantie te vergroten. Dit omvat meestal links naar gerelateerde blogposts of conversiepagina’s, zoals product-, categorie- of landingspagina’s.
 • Externe Cross Linking: Dit zijn externe links die je creëert om te linken naar andere websites, of andere websites die naar jouw website linken. Externe links of backlinks zijn een van de belangrijkste Google-rankingfactoren om hoog te scoren voor competitieve zoekwoorden.
 • Domain Cross Linking: Dit zijn links die worden gebruikt door bedrijven of individuen die twee of meer websites bezitten en naar elkaar linken. Vaak omvat dit middelste websites of groepswebsites die verwijzen naar alle websites die eigendom zijn van dat bedrijf of individu.
 • Natural Cross Linking: Dit zijn externe links die je ontvangt of geeft van of naar andere websites zonder enige actieve uitreiking, maar waarbij je of een andere website ervoor kiest om naar jouw website te linken. Natuurlijke backlinks zijn de ‘heilige graal’ die Google graag ziet.

Het is uiterst belangrijk om een mix van externe en interne links te hebben voor de beste SEO resultaten op je website.

cross-linking
cross-linking

Voordelen van SEO Cross Linking

Cross linking is een fundamenteel onderdeel van je SEO-strategie omdat het talloze voordelen biedt voor je website. Zonder cross linking kan je website niet worden gevonden, goed worden gecrawld en geïndexeerd in de zoekresultaten van zoekmachines.

Hier zijn de belangrijkste voordelen van SEO cross linking:

 • Toename van Pagina-Autoriteit: Links geven Pagina-Autoriteit door, wat een score is voor de autoriteit van een website, waardoor je beter kunt ranken voor prominente of competitieve zoekwoorden.
 • Helpen van Zoekmachines bij het Vinden van Jouw Pagina’s: Zoekmachines ontdekken het internet door links te crawlen. Externe links of backlinks van andere websites naar jouw website, en interne links binnen jouw website, helpen zoekmachines om dieper in jouw website te navigeren en al je pagina’s te vinden.
 • Helpen Zoekmachines Jouw Pagina’s Beter te Begrijpen: Zoekmachines gebruiken links om de inhoud op een website beter te begrijpen. Ze kijken naar de ankertekst om meer context te krijgen over waar de pagina over gaat en om de ranking te verbeteren voor gerelateerde zoekwoorden.
 • Verbetering van de Ranking & Zoekzichtbaarheid: Door deze SEO cross linking voordelen te benutten, verbeter je de ranking voor jouw belangrijkste zoekwoorden, secundaire zoekwoorden en LSI-zoekwoorden. Hierdoor vergroot je de zoekzichtbaarheid en het verkeer naar je website.

Hoe Doe je Cross Linking in SEO?

Het proces van interne en externe cross linking is grotendeels hetzelfde, maar er zijn drie belangrijke redenen waarom je cross linking zou kunnen toepassen:

 • Voor Relevantie: Dit is wanneer je interne of externe links toevoegt op basis van relevantie, bijvoorbeeld door te citeren of te verwijzen. Dit helpt gebruikers om meer informatie te krijgen over een bepaald onderwerp en verbetert de navigatie en gebruiksvriendelijkheid.
 • Voor Conversies: Dit is wanneer je links toevoegt om gebruikers naar pagina’s te leiden die bedoeld zijn om conversies te genereren, zoals productpagina’s of landingspagina’s.
 • Voor Link Building: Dit is wanneer je cross linking toepast om link juice (de waarde van links) van de ene website naar de andere te sturen.

In de praktijk kan cross linking om verschillende redenen worden toegepast, bijvoorbeeld wanneer je interne links vanuit je blogpost naar je productpagina’s plaatst voor zowel relevantie als conversie. Bij gastblogging kun je backlinks toevoegen voor zowel relevantie als link building.

Het implementeren van een doordachte cross linking strategie zal je helpen om je SEO-resultaten aanzienlijk te verbeteren en de online zichtbaarheid en het succes van je website te vergroten.

Best practices voor Cross-Linking

Er zijn enkele best practices die website-eigenaren kunnen volgen bij het gebruik van cross-linking om de SEO van hun website te verbeteren:

 • Maak alleen cross-links tussen gerelateerde pagina’s op de website.
 • Gebruik relevante ankertekst voor de cross-links.
 • Maak niet te veel cross-links op een pagina.
 • Gebruik cross-links om de gebruikerservaring te verbeteren, niet alleen voor SEO.

Voorbeelden van Cross-Linking

Een voorbeeld van cross-linking zou zijn als een website een blogpost heeft over “Hoe maak je een website” en een andere pagina op de website heeft over “Webdesign”. De website-eigenaar kan een cross-link maken vanuit de blogpost naar de pagina over webdesign om de gebruiker te helpen meer informatie te vinden over het onderwerp.

Een ander voorbeeld zou zijn als een website een pagina heeft over “Producten” en een andere pagina over “Diensten”. De website-eigenaar kan een cross-link maken vanuit de pagina over producten naar de pagina over diensten om de gebruiker te helpen meer informatie te vinden over de verschillende aanbiedingen van de website.

Conclusie

Cross-linking is een belangrijke techniek voor website-eigenaren om de SEO van hun website te verbeteren en de gebruikerservaring te verbeteren. Door cross-links te maken tussen gerelateerde pagina’s op de website, kunnen zoekmachines de relevantie van de pagina’s bepalen en deze hoger rangschikken in de zoekresultaten. Door best practices te volgen en cross-links te gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren, kunnen website-eigenaren hun website optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Wil je meer weten over cross-linking en hoe het kan worden gebruikt om de SEO van jouw website te verbeteren? Neem dan contact op met Team Made voor meer informatie of vul ons formulier in en wij bellen je terug.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.