Is de toekomst van Beurzen virtueel? » Team Made Webdesign+

Is de toekomst van Beurzen virtueel?

Wie niet bij de pakken wil blijven zitten wordt door Corona gedwongen tot creatieve oplossingen. In Kaprijke weten ze alvast hoe dat moet.
Wie niet bij de pakken wil blijven zitten wordt door Corona gedwongen tot creatieve oplossingen. In Kaprijke weten ze alvast hoe dat moet.

Kaprijke en het Meetjesland

Het Meetjesland is een regio waar de leefbaarheid en lokale economie al onder druk stond. Het is één van de 3 LEADER gebieden in Vlaanderen. Deze gebieden kreunen zo mogelijks nog harder onder de Corona omstandigheden. LEADER (‘Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale’) is een Europees initiatief dat tot doel heeft kwalitatief hoogstaande, geïntegreerde en originele strategieën voor een duurzame plattelandsontwikkeling te ontwikkelen en te ondersteunen die tot een verbetering van de leefbaarheid in het gebied leiden.

Ook in Kaprijke zet men extra in op leefbaarheid, streekidentiteit en startende ondernemers. Als kleine gemeente was de jaarmarkt een uitgelezen kans om de jonge lokale starters in de picture te zetten. Zij krijgen op de beurs de kans om hun producten direct aan hun doelgroep voor te stellen. Lokaal, Ecologisch en Fair, dat zijn de pijlers van de beursinitiatiefnemers (Angär). Daarom heeft de jaarmarkt in Kaprijke de naam ‘Lef markt’ meegekregen.

Beurzen en markten onder druk

Heel veel beurzen en jaarmarkten zijn in 2020 door de Corona maatregelen niet toegelaten. Voor de standhouders is het vaak een groot verlies van inkomsten. Voor sommige organisatoren werd het zelf het einde van hun initiatief. Het zijn belangrijke events voor de lokale economie.

Dit jaar kon de Lef markt in Kaprijke dus niet doorgaan. De gemeente mag geen “massa-events” toelaten. De Angär crew bleef echter niet bij de pakken zitten. In tegendeel! In geen tijd brachten ze een team van experts samen om de Lef markt op een virtuele manier te laten doorgaan. De Lef markt werd voor de gelegenheid omgedoopt tot LEV markt. Lokaal, Ecologisch en Virtueel.

Het virtuele laten aansluiten bij de realiteit

Het vertrekpunt was de ervaring die mensen hebben tijdens de echte jaarmarkt. Daar staan ontmoeting, lokale ondernemers, lokale producten en muziek altijd centraal. Mensen komen voor de sfeer, voor de ambiance, voor de sociale contacten en leren ondertussen producten en handelaars kennen.

Zaterdag 20 juni was het zover. Het alternatief voor de jaarmarkt ging om 20u van start. Het werd een ongeziene ervaring. Het Plein van Kaprijke werd in een virtuele wereld volledig nagebouwd. Op Het Plein stonden tal van kraampjes, een podium en enkele café’s. In de kraampjes kon je via livestream praten met de lokale handelaar. Hij kon zijn producten aanprijzen en vragen beantwoorden. Aankopen verliepen via een integratie met de webshop.

De café’s waren dan weer een ontmoetingsplek waar je met verschillende personen via webcam kon praten. Voor velen een eerste terugzien na de quarantainemaatregelen. Ondertussen werden 2 liveconcerten gegeven die via livestream zowel op het podium van Het Plein als in de café’s te bekijken was.

Gamebouwer, programmeur en code-virtuoos Reinhart De Lille van RL Inventive nam de leiding van het virtuele project. Samen met zijn team spaarde hij tijd nog moeite om de perfecte virtuele jaarmarkt ervaring na te bouwen. Het initiatief was een succes volgens den mensen van Angär. Alle doelstellingen konden worden afgevinkt, wat maakt dat de eerste virtuele jaarmarkt een succes kan worden genoemd.

Is er toekomst voor virtuele markten?

Het is natuurlijk afwachten, maar als we kijken naar wat Corona in beweging zette bestaat de kans zeker dat we in de toekomst nog meer van dit soort virtuele initiatieven zullen zien. Voor velen zullen de contacten in de virtuele wereld nooit de echte sociale contacten vervangen.

Toch zal het verder evolueren. In de toekomst zullen we niet zozeer moeten kiezen tussen het een of het ander. Het zal wellicht eerder een “en-en” verhaal worden, waarbij de virtuele online ervaring een toevoeging wordt. Het kan de echte beleving nog beter maken, nog toegankelijker maken en dus zeker een meerwaarde zijn.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Contacteer ons met al je vragen

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen. We geven je graag uitleg of suggesties. Wil je graag een project met ons uitwerken dan luisteren we met plezier naar je verhaal.

Andere berichten

Scroll naar top

Hulp nodig?

Waar ben je naar op zoek?

Of stel via onderstaande weg al je vragen. We geven je snel en vrijblijvend antwoord.

Website nodig?

Doe vrijblijvend een aanvraag

Vul het formulier in wij nemen snel en zonder enige verplichting contact met je op. Ook voor advies kan je bij ons terecht. 

Door de  corona maatregelen van de overheid zien we ons genoodzaakt alle afspraken en contacten telefonisch of via video call te laten verlopen. We hopen op je begrip.  BLIJF OP JE KOT & KEEP SAFE !

Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte.

offerte aanVRAAg

Vertel hier kort iets meer over je project. We contacteren je snel om een offerte op te maken.

Proficiat, hiermee zet je de eerste stap richting een beter online verhaal op jouw maat.

Wij nemen snel contact op om je noden en verwachtingen op te lijsten. Daarna ontvang je van ons een gedetailleerde offerte.