Wat is een Algorithm Update?

Een algorithm update, ook wel algoritme-update genoemd, is een verandering in het algoritme van een zoekmachine zoals Google. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ranking van websites in de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze updates en te begrijpen wat ze inhouden.

Waarom zijn algorithm updates belangrijk?

Algorithm updates zijn belangrijk omdat ze de manier waarop zoekmachines websites rangschikken veranderen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten. Als een website bijvoorbeeld wordt getroffen door een penalty als gevolg van een algorithm update, kan dit leiden tot een daling van het organische verkeer en dus ook van de omzet.

Daarnaast zijn algorithm updates belangrijk omdat ze de manier waarop zoekmachines werken verbeteren. Zoekmachines willen de beste resultaten tonen aan hun gebruikers en daarom zijn ze voortdurend bezig met het verbeteren van hun algoritmes. Dit betekent dat websites die voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines, zoals Google, beter zullen presteren in de zoekresultaten.

algorithm update, algoritme update
algorithm update, algoritme update

Welke soorten algorithm updates zijn er?

Er zijn verschillende soorten algorithm updates, maar de meest bekende zijn:

 • Panda: Deze update richt zich op de kwaliteit van de content op een website. Websites met lage kwaliteit content worden gestraft.
 • Penguin: Deze update richt zich op de kwaliteit van de links naar een website. Websites met spammy links worden gestraft.
 • Hummingbird: Deze update richt zich op de semantiek van zoekopdrachten. Zoekmachines proberen beter te begrijpen wat gebruikers bedoelen met hun zoekopdrachten.
 • Mobilegeddon: Deze update richt zich op de mobiele gebruikerservaring. Websites die niet mobielvriendelijk zijn, worden gestraft.

Hoe kun je je voorbereiden op een algorithm update?

Hoewel het onmogelijk is om precies te voorspellen wanneer een algorithm update zal plaatsvinden, zijn er wel stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden:

 • Zorg voor kwalitatief hoogwaardige content op je website.
 • Bouw links op een natuurlijke manier op en vermijd spammy links.
 • Zorg voor een goede mobiele gebruikerservaring.
 • Volg de richtlijnen van zoekmachines, zoals Google.
 • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO.

Wat zijn de gevolgen van een algorithm update?

De gevolgen van een algorithm update kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aard van de update en de impact ervan op de ranking van websites. Sommige updates hebben weinig tot geen invloed op de ranking van websites, terwijl andere updates grote gevolgen kunnen hebben.

 • Verminderde zichtbaarheid: Als een website niet voldoet aan de nieuwe algoritme-eisen, kan deze in de zoekresultaten dalen, wat leidt tot minder zichtbaarheid en minder verkeer naar de website.
 • Verhoogde zichtbaarheid: Als een website goed presteert volgens de nieuwe algoritme-eisen, kan deze in de zoekresultaten stijgen, wat leidt tot meer zichtbaarheid en meer verkeer naar de website.
 • Daling van de organische zoekverkeer: Een daling in de rangschikking kan leiden tot een afname van het organische zoekverkeer, wat kan leiden tot minder inkomsten voor bedrijven die afhankelijk zijn van dit soort verkeer.
 • Veranderingen in de gebruikerservaring: Algoritme updates kunnen de manier waarop gebruikers informatie vinden en consumeren op het web veranderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat gebruikers meer relevante content vinden of dat ze meer moeite moeten doen om de informatie te vinden die ze nodig hebben.
 • Aanpassingen aan SEO-strategieën: Wanneer er een algoritme-update is, moeten SEO-specialisten hun strategieën mogelijk aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze meer aandacht moeten besteden aan bepaalde aspecten van hun website, zoals de content, de technische SEO of de linkbuilding.
 • Boetes of sancties: In sommige gevallen kan een algoritme-update leiden tot boetes of sancties voor websites die bepaalde regels overtreden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een website betrokken is bij schadelijke SEO-praktijken.
 • Invloed op reputatie: Afhankelijk van de aard van de algoritme-update kan het ook de reputatie van een website beïnvloeden. Als een website bijvoorbeeld daalt in de ranking als gevolg van een update, kan dit de geloofwaardigheid en het vertrouwen van de gebruikers in de website verminderen.
 • Kosten: Het aanpassen aan nieuwe algoritme updates kan tijd en geld kosten. Dit kan variëren van het herschrijven van content tot het volledig herontwerpen van een website.

Als een website wordt getroffen door een penalty als gevolg van een algorithm update, kan dit leiden tot een daling van het organische verkeer en dus ook van de omzet. Het is daarom belangrijk om snel te reageren op een penalty en de oorzaak ervan te achterhalen.

Conclusie

Algorithm updates zijn een belangrijk onderdeel van SEO en kunnen grote gevolgen hebben voor de ranking van websites in de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze updates en te begrijpen wat ze inhouden. Door te zorgen voor kwalitatief hoogwaardige content, natuurlijke linkbuilding en een goede mobiele gebruikerservaring, kun je je voorbereiden op een algorithm update en de impact ervan minimaliseren.

Wil je meer weten over SEO en hoe je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines? Neem dan contact op met Team Made of vul ons formulier in en wij bellen je terug.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.