Wat is Viral Content?

Viral content, ook wel virale inhoud genoemd, is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van online marketing en sociale media. Het verwijst naar inhoud die zich snel verspreidt via het internet en binnen korte tijd een groot publiek bereikt. Maar wat maakt content viraal en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw content ook viraal gaat? In dit artikel gaan we dieper in op het begrip viral content en geven we tips om zelf virale inhoud te creëren.

Wat maakt content viraal?

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat content viraal gaat. Een van de belangrijkste factoren is de emotie die de content oproept bij de kijker. Content die emoties zoals blijdschap, verdriet, verbazing of boosheid oproept, heeft meer kans om viraal te gaan dan content die geen emoties oproept.

Een andere factor die bijdraagt aan het viraal gaan van content is de originaliteit ervan. Content die vernieuwend en uniek is, trekt de aandacht van mensen en kan daardoor snel verspreid worden. Ook humor kan een belangrijke rol spelen bij het viraal gaan van content. Grappige filmpjes of memes worden vaak massaal gedeeld op sociale media.

Tenslotte kan de timing van de publicatie van de content ook een rol spelen bij het viraal gaan ervan. Als de content inspeelt op actuele gebeurtenissen of trends, is de kans groter dat mensen het willen delen met hun vrienden en volgers.

Hoe kun je zelf virale inhoud creëren?

Als je zelf virale inhoud wilt creëren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we enkele tips:

1. Ken je doelgroep

Om virale inhoud te creëren, is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is en wat hen aanspreekt. Als je weet wat de interesses en behoeften van je doelgroep zijn, kun je hierop inspelen met je content.

2. Wees origineel

Zorg ervoor dat je content vernieuwend en uniek is. Probeer iets te maken wat nog niet eerder is gedaan en wat mensen zal verrassen. Originaliteit is een belangrijke factor bij het viraal gaan van content.

3. Speel in op emoties

Zorg ervoor dat je content emoties oproept bij de kijker. Dit kan blijdschap, verdriet, verbazing of boosheid zijn. Emoties zorgen ervoor dat mensen de content willen delen met anderen.

4. Maak gebruik van humor

Humor is een krachtig middel om mensen te laten lachen en te laten ontspannen. Grappige filmpjes of memes worden vaak massaal gedeeld op sociale media. Zorg er wel voor dat de humor niet ten koste gaat van anderen.

5. Houd rekening met de timing

Als je wilt dat je content viraal gaat, is het belangrijk dat je rekening houdt met de timing van de publicatie. Speel in op actuele gebeurtenissen of trends en publiceer je content op het juiste moment.

Voorbeelden van virale inhoud

Er zijn talloze voorbeelden van virale inhoud te vinden op het internet. Hieronder geven we enkele bekende voorbeelden:

1. Gangnam Style

In 2012 werd het nummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse zanger Psy een enorme hit op het internet. De bijbehorende videoclip werd meer dan 3 miljard keer bekeken op YouTube en werd daarmee de meest bekeken video ooit op het platform. Het nummer en de danspasjes werden over de hele wereld nagedaan en gedeeld op sociale media.

2. Ice Bucket Challenge

In 2014 werd de Ice Bucket Challenge een enorme hit op sociale media. Mensen werden uitgedaagd om een emmer ijswater over zich heen te gooien en daarna geld te doneren voor onderzoek naar de spierziekte ALS. De challenge werd massaal opgepakt en er werd wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar opgehaald voor het goede doel.

3. Chewbacca Mom

In 2016 werd de Amerikaanse Candace Payne wereldberoemd door een filmpje waarin ze een Chewbacca-masker opzet en begint te lachen. Het filmpje werd meer dan 160 miljoen keer bekeken op Facebook en Candace werd uitgenodigd om te gast te zijn bij diverse talkshows.

Conclusie

Viral content is inhoud die zich snel verspreidt via het internet en binnen korte tijd een groot publiek bereikt. Emoties, originaliteit, humor en timing zijn belangrijke factoren bij het viraal gaan van content. Als je zelf virale inhoud wilt creëren, is het belangrijk dat je je doelgroep kent, origineel bent, inspeelt op emoties, gebruik maakt van humor en rekening houdt met de timing. Met de juiste aanpak en een beetje geluk kun je zelf ook virale inhoud creëren die door duizenden mensen wordt gedeeld.

Wil je meer weten over online marketing en zoekmachineoptimalisatie? Neem dan contact op met Team Made of vul ons formulier in. Wij helpen je graag verder!

Viral content is inhoud die zich snel verspreidt via sociale media en andere online platforms. Het kan bestaan uit video’s, afbeeldingen, memes, artikelen en meer. Wil je meer weten over hoe je virale content kunt maken voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Team Made via https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.