Wat is een Robots Meta Directive?

Als je een website hebt, dan wil je natuurlijk dat deze goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Een belangrijk onderdeel hiervan is het gebruik van de juiste meta tags. Eén van deze meta tags is de robots meta directive, ook wel bekend als de robots meta-richtlijn. Maar wat is dit precies en waarom is het zo belangrijk voor je website?

Wat is een Robots Meta Directive?

Een robots meta directive is een stukje code dat je op je website kunt plaatsen om zoekmachines te vertellen hoe ze je website moeten indexeren. Met andere woorden, het vertelt zoekmachines welke pagina’s wel of niet geïndexeerd moeten worden en welke links wel of niet gevolgd moeten worden.

Er zijn verschillende soorten Robots Meta Directives die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

Index/Noindex

Met de Index/Noindex directive geef je aan of een pagina wel of niet geïndexeerd moet worden door zoekmachines. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt die niet relevant is voor zoekmachines, dan kun je deze pagina op noindex zetten zodat deze niet wordt opgenomen in de zoekresultaten.

Follow/Nofollow

Met de Follow/Nofollow directive geef je aan of zoekmachines de links op een pagina wel of niet moeten volgen. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt met links naar andere websites die niet relevant zijn voor je eigen website, dan kun je deze links op nofollow zetten zodat zoekmachines deze niet volgen.

Disallow

Met de Disallow directive geef je aan welke pagina’s of mappen niet geïndexeerd mogen worden door zoekmachines. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een testomgeving hebt waar je niet wilt dat zoekmachines bij kunnen.

Waarom is een Robots Meta Directive belangrijk?

Een robots meta directive is belangrijk omdat het zoekmachines helpt om je website beter te begrijpen. Door de juiste directives te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines alleen de pagina’s indexeren die relevant zijn voor je website en dat ze de links volgen die belangrijk zijn.

Daarnaast kan het gebruik van de juiste directives ook helpen om je website sneller te maken. Als zoekmachines alleen de pagina’s indexeren die relevant zijn, dan hoeven ze minder pagina’s te laden en wordt je website sneller.

Hoe gebruik je een Robots Meta Directive?

Om een robots meta directive te gebruiken, moet je deze toevoegen aan de head sectie van je HTML code. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je de noindex directive kunt gebruiken:

<meta name="robots" content="noindex">

Als je meerdere directives wilt gebruiken, dan kun je deze scheiden met een komma. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je de noindex en nofollow directives kunt gebruiken:

<meta name="robots" content="noindex, nofollow">

Conclusie

Een robots meta directive is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Door de juiste directives te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen en dat ze alleen de pagina’s indexeren die relevant zijn. Het gebruik van de juiste directives kan ook helpen om je website sneller te maken. Zorg er dus voor dat je de juiste directives gebruikt op je website!

Meer informatie?

Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie en hoe je jouw website beter vindbaar kunt maken in zoekmachines? Neem dan contact op met Team Made via +32 475556 200 of vul ons contactformulier in. Wij helpen je graag verder!

Een Robots Meta Directive is een HTML-tag die zoekmachines vertelt hoe ze een website moeten crawlen en indexeren. Wil je meer weten over dit onderwerp? Klik dan op deze link voor meer informatie: https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.