Wat is een Robots Meta Tag?

Als je een website hebt, dan wil je natuurlijk dat deze goed gevonden wordt door zoekmachines zoals Google. Een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het gebruik van meta tags. Een van deze meta tags is de robots meta tag, ook wel bekend als de robots metatag. Maar wat is een robots meta tag precies en waarom is deze zo belangrijk voor SEO?

Wat is een Robots Meta Tag?

Een robots meta tag is een stukje code dat in de HTML van een webpagina wordt geplaatst. Deze code vertelt zoekmachines welke pagina’s wel of niet geïndexeerd mogen worden. Met andere woorden, de robots meta tag geeft aan welke pagina’s wel of niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten van zoekmachines.

Er zijn verschillende soorten Robots Meta Tags die je kunt gebruiken, maar de meest voorkomende zijn:

  • Index, Follow: Dit is de standaardinstelling en betekent dat zoekmachines de pagina mogen indexeren en de links op de pagina mogen volgen.
  • Noindex, Follow: Dit betekent dat zoekmachines de pagina niet mogen indexeren, maar wel de links op de pagina mogen volgen.
  • Index, Nofollow: Dit betekent dat zoekmachines de pagina mogen indexeren, maar de links op de pagina niet mogen volgen.
  • Noindex, Nofollow: Dit betekent dat zoekmachines de pagina niet mogen indexeren en de links op de pagina niet mogen volgen.

Je kunt de robots meta tag op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je deze bijvoorbeeld op de hele website plaatsen, maar ook op individuele pagina’s. Dit is handig als je bijvoorbeeld een pagina hebt die niet geïndexeerd moet worden, zoals een bedankpagina na het invullen van een formulier.

Waarom is de Robots Meta Tag belangrijk voor SEO?

De robots meta tag is belangrijk voor SEO omdat deze zoekmachines vertelt welke pagina’s wel of niet geïndexeerd mogen worden. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt die niet geïndexeerd moet worden, dan is het belangrijk om de Noindex, Follow tag te gebruiken. Anders kan het zijn dat deze pagina toch in de zoekresultaten verschijnt, wat niet de bedoeling is.

Daarnaast kan het gebruik van de robots meta tag ook helpen om de crawl budget van je website te optimaliseren. Crawl budget is het aantal pagina’s dat zoekmachines kunnen indexeren op je website. Door de robots meta tag op de juiste manier te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines alleen de belangrijkste pagina’s indexeren en niet onnodig veel tijd besteden aan pagina’s die niet geïndexeerd hoeven te worden.

Hoe gebruik je de Robots Meta Tag?

Om de robots meta tag te gebruiken, moet je deze in de HTML van je webpagina plaatsen. Dit kun je handmatig doen, maar er zijn ook verschillende SEO-plugins beschikbaar die dit automatisch voor je doen.

Als je de robots meta tag handmatig wilt plaatsen, dan kun je dit doen door de volgende code in de head sectie van je HTML te plaatsen:

<meta name="robots" content="index, follow">

Je kunt de content van de tag aanpassen aan je wensen. Zo kun je bijvoorbeeld de Noindex, Follow tag gebruiken als je een pagina hebt die niet geïndexeerd moet worden.

Conclusie

De robots meta tag is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Door deze tag op de juiste manier te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines alleen de belangrijkste pagina’s van je website indexeren en niet onnodig veel tijd besteden aan pagina’s die niet geïndexeerd hoeven te worden. Het is daarom belangrijk om de robots meta tag op de juiste manier te gebruiken en deze regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines.

Wil je meer weten over SEO en hoe je jouw website kunt optimaliseren voor zoekmachines? Neem dan contact op met Team Made. Wij helpen je graag verder!

Lees meer over SEO op onze website

Een Robots Meta Tag is een HTML-tag die zoekmachines vertelt welke pagina’s wel of niet geïndexeerd moeten worden. Klik hier om een projectaanvraag in te dienen bij Team Made: https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.