Wat is above the fold?

Als je een website bezoekt, is de eerste indruk cruciaal. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie direct zichtbaar is voor de bezoeker. Dit wordt ook wel “above the fold” genoemd. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk?

boven de vouw

Above the fold” is een term die afkomstig is uit de krantenwereld. Het verwijst naar het bovenste gedeelte van de voorpagina van een krant, dat zichtbaar is wanneer de krant opgevouwen ligt. Dit gedeelte bevat meestal de belangrijkste nieuwsartikelen en foto’s.

Bij websites verwijst “above the fold” naar het gedeelte van de pagina dat direct zichtbaar is zonder te hoeven scrollen. Dit is het gedeelte dat de bezoeker als eerste ziet wanneer hij de website bezoekt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie hier direct zichtbaar is.

Waarom is het belangrijk?

De eerste indruk die een bezoeker van een website krijgt, is van cruciaal belang. Als de bezoeker niet direct vindt wat hij zoekt, zal hij de website waarschijnlijk verlaten en op zoek gaan naar een andere website die wel aan zijn verwachtingen voldoet.

Door ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie direct zichtbaar is “above the fold“, vergroot je de kans dat de bezoeker op de website blijft en verder gaat verkennen. Dit kan leiden tot meer conversies, zoals het invullen van een contactformulier of het plaatsen van een bestelling.

Wat moet er boven de vouw staan?

Maar wat moet er nu precies boven de vouw staan? Dit hangt af van het doel van de website. Als het doel van de website is om producten te verkopen, is het belangrijk om de belangrijkste producten direct zichtbaar te maken. Als het doel van de website is om informatie te verstrekken, is het belangrijk om de belangrijkste informatie direct zichtbaar te maken.

Over het algemeen is het belangrijk om de volgende elementen boven de vouw te plaatsen:

  • Een duidelijke en aantrekkelijke kop
  • Een korte beschrijving van wat de website te bieden heeft
  • Een call-to-action die de bezoeker aanspoort om verder te gaan verkennen
  • Belangrijke informatie, zoals openingstijden of contactgegevens

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze elementen direct zichtbaar zijn en dat de bezoeker niet hoeft te scrollen om ze te vinden.

Sommige elementen zijn minder ideaal om above the fold te plaatsen. Zo kan bijvoorbeeld een video bovenaan heel mooi ogen, maar je laadtijd beïnvloeden. Dat is dan weer niet goed voor je algemene zoekmachine optimalisatie. Door de video of andere grote elementen lager te plaatsen kan je lazy-loading toepassen en de laadtijd optimaal houden.

Hoe zorg je ervoor dat de belangrijkste informatie boven de vouw staat?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie boven de vouw staat. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Maak gebruik van een duidelijke en aantrekkelijke kop die direct de aandacht trekt.
  • Gebruik een korte beschrijving van wat de website te bieden heeft om de bezoeker te overtuigen om verder te gaan verkennen.
  • Plaats een call-to-action die de bezoeker aanspoort om verder te gaan verkennen.
  • Gebruik afbeeldingen en video’s om de aandacht van de bezoeker te trekken… maar let op dat het de snelheid van je pagina niet keldert.
  • Maak gebruik van een responsive design, zodat de belangrijkste informatie ook zichtbaar is op mobiele apparaten
  • Test verschillende versies van de website om te zien welke versie het beste werkt.

Conclusie

Above the fold is een term die verwijst naar het gedeelte van de website dat direct zichtbaar is zonder te hoeven scrollen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie hier direct zichtbaar is, omdat de eerste indruk van cruciaal belang is. Door gebruik te maken van een duidelijke en aantrekkelijke kop, een korte beschrijving van wat de website te bieden heeft, een call-to-action en belangrijke informatie, vergroot je de kans dat de bezoeker op de website blijft en verder gaat verkennen. Door te testen welke versie van de website het beste werkt, kun je ervoor zorgen dat de belangrijkste informatie boven de vouw staat en de conversies verhoogt.

Wil je meer weten over hoe je ervoor kunt zorgen dat de belangrijkste informatie boven de vouw staat? Neem dan contact op met Team Made. Wij helpen je graag verder!

Above The Fold is het gedeelte van een website dat zichtbaar is zonder te scrollen. De content die zich hieronder bevindt noemt men “Below the Fold”. Wil je meer weten over het optimaliseren van jouw website? Neem contact met ons op, we helpen je met plezier verder.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.