Waarom is SSL van belang voor jouw website

Waarom een SSL van belang is voor elke website… ook als je geen betalingen verricht.

Is SSL een niets betekende term voor jouw? De zoveelste afkorting waar je wel eens van hoort, maar wat,waarom en hoe??

Elke zichzelf respecterende onderneming heeft een actieve online aanwezigheid. Het is vandaag essentieel om je zaak, je diensten, je producten, … te promoten. Veel kleinere ondernemers hebben niet de tijd, de middelen of de goesting om vol op hun website in te zetten. Dat is ook niet altijd nodig. Veel dienstverleners doen het bijzonder goed zonder al te veel aandacht aan hun website te besteden. Zij hoeven er niet alles over te weten, ze hoeven zich niet te verdiepen in alle internet termen en techniciteiten.

Bepaalde zaken van je website zijn echter wel van belang. Als je er niet van op de hoogte bent kunnen ze je website of je imago schade berokkenen. Beschik je niet over een agency of marketing team, dan zou het kunnen dat je de belangrijke zaken over het hoofd ziet. Daarom deze korte uitleg over SSL, want het is ook voor niet-techneuten belangrijk. Het SSL-certificaat is een websitefunctie die iedereen zou moeten begrijpen. Het beïnvloed je ranking in Google, je converties en je imago.

Wat is een SSL-certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het is een certificaat die bezoekers garandeert dat jouw website betrouwbaar is. Deze software helpt bij het beveiligen van gegevens die worden overgedragen tussen jouw website en de websitebrowsers van de surfer. Alle data wordt met een sleutel beveiligd. De data kan dus niet zomaar door anderen worden onderschept, aangepast, of misbruikt.

Heb jij een SSL certificaat?

Bekijk het adres van je website. Als het de letters “https: //” bevat, dan geeft dit aan dat er een SSL-certificaat is geïnstalleerd. Het laat je bezoekers zien dat de gegevens versleuteld zijn en het surfen op je site veilig en betrouwbaar kan. Ze hoeven niet bang te zijn dat hun persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen.

Staat er voor je website “http://” dan heb je geen beveiligde verbinding. Je bezoekers lopen dus risico. Misschien hebben je bezoekers hier helemaal geen idee van en letten ze er niet. Dat kan. Maar wie voor de eerste keer een site zonder SSL certificaat bezoekt krijgt hiervan een melding door zijn browser (vb: Chrome of Firefox). Veel mensen die een rode (of gele) opmerking zien zullen toch twijfelen of ze wel verder willen surfen op deze website.

Ook wie nadien op de site surft krijgt een waarschuwing. Iets subtieler, maar toch… een uitroepingsteken en rode tekst is op je computer zelden een goed teken. Dus wie het ziet zal zich misschien vragen stellen over de veiligheid van de verbinding en misschien zelfs de betrouwbaarheid van de info of van jouw als ondernemer.

Soorten SSL?

SSL-certificaten zijn tegen betaling of gratis beschikbaar. Waarom zou je betalen als je er gratis een kunt krijgen? De meeste websites hebben voldoende aan een van de gratis SSL-certificaten die worden aangeboden door bedrijven zoals Let’s Encrypt. Gratis SSL-certificaten hebben echter verschillende beperkingen; Ze zijn bijvoorbeeld vaak maar een paar maanden geldig en kunnen mogelijk niet worden verlengd.

Betaalde SSL-certificaten zijn verre van goedkoop, maar ze gaan langer mee en bieden een hoger niveau van aansprakelijkheidsbescherming en verbeterde transactiebeveiliging (bijvoorbeeld via Extended Validation SSL-certificaten). Als er via je website financiële transacties plaatsvinden, wordt een betaalde SSL-optie aanbevolen. Gaat het om een website waarbij je gebruik maakt van betalingssystemen zoals Mollie, Paypal en Stripe dan volstaat een gratis versie meestal ook nog omdat die systemen hun eigen beveilig in zich dragen.

Is een SSL nodig als er geen betalignen worden verricht?

De laatste jaren is het publiek zich meer bewust geworden van de gevaren van het online delen van gegevens. Iedereen kent verhalen van fraudeurs die websites opzetten, die moeilijk te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld legitieme banken. Dit soort verhalen en waarschuwingen maakt ook jouw bezoekers extra voorzichtig in hun surfgedrag, zeker bij online transacties.

Als eigenaar van een website is de veiligheid van je bezoekers jouw verantwoordelijkheid. Beveiligingsproblemen zou je moeten aanpakken. Een eerste indruk telt ook online. Je wilt toch niet dat je potentiële nieuwe klant eerst moet akkoord gaan om jouw onbetrouwbare website te bezoeken? Veel mensen zullen die eerste indruk van ‘onbetrouwbaar’ in hun achterhoofd hebben wanneer ze je diensten of producten wensen aan te schaffen.

Beveiliging is niet alleen cruciaal voor websites die goederen en diensten verkopen, het is ook relevant voor andere websites. Als bezoekers zien dat je site geen SSL-certificaat heeft, kunnen ze zich zorgen maken dat de gegevens die ze overdragen in gevaar komen (bijvoorbeeld hun e-mailadres). Als bezoekers zich veilig voelen om gegevens te delen met jouw website, zullen ze sneller interactie opzoeken, je contacteren, .. of klant worden.

Waarom SSL belangrijk is voor Google

Sinds 2014 is het SSL-certificaat een onderdeel van het Google-beleid: websites met een SSL certificaat krijgen een iets hogere waardering in de zoekresultaten. De laatste maanden gaat Google nog een stapje verder. Google markeert nu zelf alle websites die financiële gegevens en wachtwoordgegevens verwerken als ‘niet-veilig’, tenzij ze een SSL-certificering hebben. Dat is een extra reden voor website-eigenaren om beveiligingskwesties toch serieuzer te nemen.

Van zodra er kan worden ingelogd op je website, zal Google je dus extra in de gaten houden. Natuurlijk is het maar één van de factoren die meetellen. Maar wil je je website optimaliseren. Dan kan het bijna niet anders dan rekening te houden met de beveiliging van je website. Google zegt het zelf, een site met SSL krijgt meer kans op een betere ranking. Aangezien het zelfs helemaal gratis kan, is er geen enkele reden om het niet te doen.

Met een niet beveilgide site geef je zowel aan Google als aan je bezoekers aan dat je niet zo heel erg inzit met hun veiligheid. Met een SLLE heb je minder kans op hackers, minder kans op spam, betere ranking in Google, betere beveilgiging en een betrouwbaar imago… Why not?

Denk jij dat het gebrek aan SSL-certificering bezoekers zal ontmoedigen om je site te bezoeken of om persoonlijke informatie te delen?

Heb je vragen over jouw SSL of heb je vragen over de invloed van dit soort zaken op je positie in de Google ranking? Aarzel niet ons volledig vrijblijvend te contacteren, we geven op al je vragen een antwoord.

Lees ook:

Ontdek meer over:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.