Hoe Google Search Console gebruiken?:Verborgen Trucs

Google Search Console is een onmisbare tool voor elke website-eigenaar. Het helpt je om inzicht te krijgen in hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google. Veel mensen zijn bekend met de basisfuncties, zoals het vinden van zoekwoorden en het controleren van de indexeerbaarheid van pagina’s. Maar er zijn enkele minder bekende, maar zeer nuttige functies die je kunt gebruiken om je SEO-strategie naar een hoger niveau te tillen. In deze blogpost delen we 8 verborgen trucs van Google Search Console die je zeker moet kennen.

fb861259 acc3 4dc1 905c 479b4d932704

1. Zoekwoorden Filteren met Regex

Het vinden van specifieke zoekwoorden kan een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar zoekopdrachten die beginnen met bepaalde woorden zoals “hoe”, “wat” of “waar”. Met regex-filters kun je gemakkelijk deze zoekwoorden vinden. Regex staat voor reguliere expressie, een krachtige manier om tekst te doorzoeken en te filteren op basis van patronen. Dit helpt je om gerichter content te creëren die beter aansluit bij wat mensen zoeken.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Ga naar de Performance-sectie: Open Google Search Console en ga naar het tabblad ‘Performance’.
 2. Selecteer Queries: Onderaan de pagina zie je een lijst met zoekwoorden (queries) waarvoor je site rankt.
 3. Gebruik Custom Regex: Klik op ‘Nieuw’, selecteer ‘Query’ en kies voor ‘Custom Regex’.
 4. Pas de Regex toe: Om zoekwoorden te vinden die bijvoorbeeld ‘hoe’, ‘wat’, of ‘waar’ bevatten, voeg je de volgende operator toe: .*(hoe|wat|waar).*. Klik op ‘Toepassen’ en je ziet nu alle relevante zoekwoorden.

Deze functie helpt je om gerichter te zoeken naar specifieke zoekopdrachten, wat vooral handig is voor het optimaliseren van content.

2. Zoekwoorden Filteren op Aantal Tekens

Soms wil je weten of je zoekwoorden kort en krachtig zijn of juist lang en gedetailleerd. Door zoekwoorden te filteren op het aantal tekens, kun je analyseren welke zoekopdrachten populair zijn en je content daarop afstemmen. Dit kan je helpen om zowel korte, gerichte content als langere, meer informatieve stukken te optimaliseren.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Open Performance en Queries: Ga weer naar het tabblad ‘Performance’ en selecteer ‘Queries’.
 2. Voeg een nieuw filter toe: Kies opnieuw voor ‘Custom Regex’.
 3. Pas de Regex aan op tekens: Gebruik de operator ^.{1,10}$ om zoekwoorden met minder dan 10 tekens te filteren. Verander de getallen om zoekwoorden met een andere lengte te vinden.

Dit helpt je om te focussen op korte of lange zoektermen, afhankelijk van je SEO-doelen.

3. Zoekwoorden Filteren op Aantal Woorden

Het aantal woorden in een zoekwoord kan veel zeggen over de intentie van de zoeker. Korte zoekwoorden zijn vaak algemeen, terwijl langere zoekwoorden (long-tail) meer specifiek zijn en vaak een hogere conversie hebben. Door te filteren op het aantal woorden kun je beter inspelen op de verschillende zoekintenties van je doelgroep.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Gebruik Regex voor woordentelling: Voeg een nieuw filter toe en gebruik bijvoorbeeld de operator ^\w+(\s+\w+){1,2}$ om zoekwoorden met 2-3 woorden te vinden.

Deze techniek is nuttig voor het identificeren van short-tail en long-tail zoekwoorden.

4. Niet-Gecrawlde Pagina’s Identificeren

Google crawlt regelmatig je website om de inhoud bij te werken in hun index. Maar soms kan het gebeuren dat bepaalde pagina’s niet vaak genoeg worden gecrawld, vooral als je onlangs updates hebt doorgevoerd. Het is belangrijk om te weten welke pagina’s achterlopen zodat je handmatig een nieuwe crawl kunt aanvragen. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe of bijgewerkte content sneller in de zoekresultaten verschijnt.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Ga naar Indexing en Pagina’s: Klik op ‘Indexering’ en vervolgens op ‘Pagina’s’.
 2. Sorteer op Laatst Gecrawld: Sorteer de kolom ‘Laatst Gecrawld’ om pagina’s te vinden die al een tijdje niet meer gecrawld zijn.
 3. Vraag Indexering Aan: Kopieer de URL van de niet-gecrawlde pagina, gebruik de URL-inspectietool en klik op ‘Indexering aanvragen’.

Dit zorgt ervoor dat Google je bijgewerkte content snel oppikt.

5. Gestructureerde Data Verbeteringen

Gestructureerde data helpt zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen, wat kan leiden tot rijkere zoekresultaten. Verbeteringen in gestructureerde data worden niet altijd als fouten weergegeven, maar kunnen toch een significant verschil maken. Door regelmatig deze sectie te controleren, kun je ervoor zorgen dat alle mogelijke verbeteringen worden doorgevoerd, waardoor je pagina’s nog beter scoren.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Controleer de Verbeteringen: Ga naar het dashboard van Google Search Console en scrol naar beneden naar het gedeelte ‘Verbeteringen’.
 2. Controleer Maandelijks: Bezoek deze sectie minstens een keer per maand om mogelijke schema-issues te ontdekken die Google beter kunnen helpen om je pagina’s te begrijpen.

6. Pagina’s Verwijderen uit Zoekresultaten

Er kunnen momenten zijn waarop je een pagina snel uit de zoekresultaten wilt verwijderen, bijvoorbeeld als je gevoelige informatie hebt gepubliceerd of als de pagina verouderd is. De verwijdertool van Google Search Console maakt het mogelijk om dit snel te doen. Let wel, dit is een tijdelijke maatregel, dus zorg ervoor dat je ook de juiste meta-tags instelt om de pagina permanent te verwijderen.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Gebruik de Verwijdertool: Ga naar ‘Indexering’ en klik op ‘Verwijderingen’.
 2. Dien een nieuw verzoek in: Voeg de URL toe die je wilt verwijderen en dien het verzoek in.

Let op: dit is een tijdelijke oplossing. Zorg ervoor dat je de pagina ook markeert als ‘noindex’ voor permanente verwijdering.

7. Veiligheid bij Eigendomsverificatie

Wanneer je een website verkoopt of koopt, is het cruciaal om de eigendomsverificatie correct af te handelen. Dit betekent dat je oude verificatietokens moet verwijderen om te voorkomen dat de vorige eigenaar opnieuw toegang krijgt tot je Google Search Console. Dit voorkomt mogelijke veiligheidsrisico’s en zorgt ervoor dat alleen de nieuwe eigenaar volledige controle heeft.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Verwijder Oude Tokens: Als je een website hebt overgenomen, zorg er dan voor dat je alle oude eigendomstokens verwijdert. Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Gebruikers en rechten’.
 2. Verwijder de Oude Eigenaar: Verwijder de vorige eigenaar en verwijder ook het verificatietoken uit de code van je website.

Dit voorkomt dat de oude eigenaar opnieuw toegang kan krijgen tot je Google Search Console.

8. Onderpresterende Pagina’s Vinden

Het is belangrijk om te weten welke pagina’s op je site niet zo goed presteren als je zou willen. Door de prestaties van pagina’s te vergelijken met voorgaande periodes, kun je gemakkelijk zien welke pagina’s minder goed scoren. Dit geeft je de kans om die pagina’s te verbeteren, bijvoorbeeld door de inhoud te updaten of de SEO-strategie aan te passen, om zo betere resultaten te behalen.

Stap voor Stap Uitleg:

 1. Vergelijk Prestaties: Ga naar ‘Performance‘, klik op ‘Datumfilter’, selecteer ‘Vergelijken’ en kies ‘Laatste 28 dagen’ in vergelijking met de vorige periode.
 2. Analyseer de Data: Sorteer op ‘Klikverschil’ en ‘Impressiesverschil’ om onderpresterende pagina’s te identificeren.

Werk aan deze pagina’s om hun prestaties te verbeteren.

Wat is REGEX en hoe werkt het?

Wat is Regex?

Regex (Regular Expression) is een krachtige zoek- en vervangingstechniek die wordt gebruikt om patronen in tekst te identificeren. Het maakt gebruik van een reeks tekens en symbolen om complexe zoekopdrachten te definiëren en uit te voeren, waardoor je specifiekere en meer verfijnde zoekresultaten kunt krijgen.

Belangrijke Kenmerken van Regex:

 1. Patroonherkenning: Regex kan worden gebruikt om specifieke patronen van tekens in een tekst te vinden. Dit is handig voor het filteren en analyseren van grote hoeveelheden data.
 2. Flexibiliteit: Het stelt je in staat om zoekopdrachten te verfijnen met behulp van tekens, groepen, en operatoren zoals * (0 of meer), + (1 of meer), ? (0 of 1), en | (of).
 3. Gebruik in Data-analyse: Regex wordt vaak gebruikt in programmeertalen en tools voor data-analyse, zoals Python, JavaScript, en Google Search Console, om zoekopdrachten en gegevensmanipulaties uit te voeren.
 4. Voorbeeld: De regex .*(hoe|wat|waar).* zoekt naar elke reeks tekens die de woorden “hoe”, “wat”, of “waar” bevatten. Dit kan helpen bij het identificeren van vragen die gebruikers stellen in zoekopdrachten.

Voorbeeldtoepassingen:

 • Data Filteren: Het vinden van specifieke woorden of patronen in een groot tekstbestand.
 • Formuliervalidatie: Controleren of een gebruikersinvoer voldoet aan bepaalde criteria, zoals een geldig e-mailadres.
 • Zoekmachines: Gebruik in zoekmachines om zoekopdrachten te verfijnen en relevante resultaten te tonen.

Regex is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die werkt met tekstgegevens, omdat het nauwkeurige en efficiënte zoek- en vervangingsmogelijkheden biedt.

Uitleg

 1. . (Punt): Dit symbool staat voor “elk teken”. Het kan dus elk willekeurig karakter in de tekst vervangen, behalve een nieuwe regel.
 2. * (Asterisk): Dit betekent “0 of meer van het voorgaande teken”. In combinatie met de punt betekent .* dus “0 of meer willekeurige tekens”.
 3. ( ) (Haakjes): Deze worden gebruikt om een groep tekens samen te voegen. Wat binnen de haakjes staat, wordt als één eenheid behandeld.
 4. | (Pipe): Dit symbool staat voor “of”. Het geeft een keuze aan tussen verschillende mogelijkheden.
 5. hoe|wat|waar: Deze groep betekent dat de regex zal zoeken naar de aanwezigheid van “hoe”, “wat”, of “waar” in de tekst.
 6. .*(hoe|wat|waar).*: Deze complete regex zoekt naar elke reeks tekens (door de .* aan het begin en einde) die ergens “hoe”, “wat”, of “waar” bevatten.

Hoe Werkt Deze Regex in Google Search Console?

 1. Ga naar Performance en Queries: Open Google Search Console, ga naar het tabblad ‘Performance’ en selecteer ‘Queries’.
 2. Voeg een Filter Toe: Klik op ‘Nieuw’, kies voor ‘Query’ en selecteer ‘Custom Regex’.
 3. Pas de Regex Toe: Typ .*(hoe|wat|waar).* in het veld voor regex en klik op ‘Toepassen’.

Nu zal Google Search Console alle zoekopdrachten weergeven die de woorden “hoe”, “wat”, of “waar” bevatten, ongeacht hun positie in het zoekwoord of de lengte van de zoekopdracht.

Voorbeeld Resultaten:

 • “hoe maak je een website”
 • “wat is SEO”
 • “waar kan ik een blog starten”

Deze zoekopdrachten zijn specifiek gericht op vragen, wat nuttig kan zijn om te begrijpen welke vragen gebruikers hebben en hoe je content kunt creëren die daarop antwoord geeft.

Conclusie

Google Search Console biedt veel meer dan alleen de basisfuncties. Door deze verborgen trucs te gebruiken, kun je diepere inzichten krijgen en je SEO-strategie aanzienlijk verbeteren. Probeer deze stappen uit en ontdek de voordelen voor je eigen website. Vergeet niet om regelmatig je Google Search Console te controleren en optimaliseren om het meeste uit je SEO-inspanningen te halen.

Als je deze tips nuttig vindt, laat het ons weten in de reacties. En als je nog andere handige Google Search Console-trucs kent, deel ze dan gerust!

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.