Wat is een HTTP Status Code?

Als je ooit een website hebt bezocht, ben je waarschijnlijk wel eens een http-statuscode tegengekomen. Maar wat is een http-statuscode eigenlijk? In dit artikel zullen we uitleggen wat een http-statuscode is, waarom het belangrijk is en hoe het werkt.

Wat is een HTTP-statuscode?

Een http-statuscode is een drie-cijferige code die wordt verzonden van een webserver naar een webbrowser wanneer een gebruiker een webpagina opvraagt. Het geeft aan of de webpagina succesvol is opgehaald of niet. Er zijn vijf verschillende categorieën van HTTP-statuscodes:

  • 1xx – Informatie
  • 2xx – Succes
  • 3xx – Omleiding
  • 4xx – Clientfout
  • 5xx – Serverfout

Elke categorie heeft verschillende codes die specifieke informatie geven over de status van de webpagina.

Waarom is het belangrijk?

HTTP-statuscodes zijn belangrijk omdat ze aangeven of een webpagina correct is opgehaald of niet. Als een webpagina niet correct wordt opgehaald, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals een verbroken verbinding of een serverfout. Door de http-statuscode te controleren, kan een webontwikkelaar snel bepalen wat er mis is gegaan en hoe het probleem kan worden opgelost.

Bovendien kunnen HTTP-statuscodes ook worden gebruikt om de prestaties van een website te meten. Door het aantal 404-fouten (pagina niet gevonden) te controleren, kan een webontwikkelaar bepalen welke pagina’s moeten worden bijgewerkt of verwijderd.

Hoe werkt het?

Wanneer een gebruiker een webpagina opvraagt, stuurt de webbrowser een verzoek naar de webserver. De webserver controleert vervolgens of de pagina beschikbaar is en stuurt een http-statuscode terug naar de webbrowser. Als de pagina succesvol is opgehaald, wordt een 2xx-statuscode teruggestuurd. Als er een probleem is opgetreden, wordt een 4xx- of 5xx-statuscode teruggestuurd.

Als een webpagina niet kan worden gevonden, wordt een 404-statuscode teruggestuurd. Dit kan gebeuren als de pagina is verwijderd of als de URL verkeerd is gespeld. Als een webpagina is verplaatst naar een nieuwe URL, wordt een 301-statuscode teruggestuurd om de webbrowser door te sturen naar de nieuwe URL.

Conclusie

HTTP-statuscodes zijn een belangrijk onderdeel van het web. Ze geven aan of een webpagina correct is opgehaald of niet en kunnen worden gebruikt om de prestaties van een website te meten. Door te begrijpen hoe HTTP-statuscodes werken, kunnen webontwikkelaars snel problemen oplossen en de gebruikerservaring verbeteren.

Heb je nog vragen over HTTP-statuscodes of wil je meer weten over webontwikkeling? Neem dan contact op met Team Made. Wij helpen je graag verder!

http status code, http-statuscode

Een HTTP Status Code is een code die aangeeft of een HTTP-verzoek succesvol is afgerond of niet. Voor meer informatie, klik op deze link: https://developer.mozilla.org/nl/docs/Web/HTTP/Status. Als je geïnteresseerd bent in het aanvragen van een project, klik dan op deze link: https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.