Wat is een CTA?

CTA staat voor “Call To Action”. Een CTA is dus letterlijk een oproep tot actie. Het is een marketingterm die verwijst naar een specifieke actie die je wilt dat je bezoekers uitvoeren. Dit kan variëren van het invullen van een formulier tot het kopen van een product. Het doel van een CTA is om bezoekers te converteren naar klanten door hen te stimuleren om een specifieke actie te ondernemen.

wat is een cta
KISS – Keep it Simple & Short

Waarom zijn CTA’s belangrijk?

CTA’s zijn belangrijk omdat ze een cruciale rol spelen in het behalen van conversiedoelen. Conversiedoelen zijn essentiële doelen die je wilt bereiken met je website. Het zijn de specifieke acties die je wilt dat bezoekers uitvoeren, zoals het maken van een aankoop, het invullen van een contactformulier, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een e-book.

Het identificeren van je conversiedoelen is belangrijk omdat ze je helpen om de effectiviteit van je website en marketinginspanningen te meten. Door te weten welke acties je wilt dat bezoekers uitvoeren, kun je je focus richten op het optimaliseren van je website en het verbeteren van je conversieratio.

Om bezoekers aan te moedigen conversiedoelen te bereiken, is het belangrijk om effectieve Call-to-Actions (CTA’s) te gebruiken. Het is een duidelijke en aantrekkelijke oproep tot actie die bezoekers stimuleert om een gewenste actie te ondernemen. Het kan bijvoorbeeld een knop zijn met de tekst “Koop nu”, “Schrijf je in” of “Download hier”.

Enkele tips voor het creëren van effectieve CTA’s zijn onder andere:

1. Duidelijkheid: Zorg ervoor dat je CTA duidelijk en begrijpelijk is. Gebruik eenvoudige en beknopte taal die bezoekers direct laat begrijpen wat ze kunnen verwachten als ze op de knop klikken.

2. Aantrekkelijkheid: Maak ze visueel aantrekkelijk door het gebruik van kleurcontrast en opvallende ontwerpelementen. Hierdoor valt de knop meer op en trekt het de aandacht van de bezoekers.

Een interessant weetje is dat de kleur een aanzienlijke invloed kan hebben op de klikfrequentie. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde kleuren, zoals oranje en groen, vaak betere resultaten opleveren dan andere.

 • Oranje wordt vaak geassocieerd met actie en heeft de neiging de aandacht van gebruikers te trekken… Denk maar aan AMAZON!
 • Groen wordt dan weer vaak geassocieerd met positieve acties, zoals ‘doorgaan’ of ‘aanmelden’.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van kleuren sterk kan variëren, afhankelijk van de specifieke doelgroep en de context van de website. Daarom is het testen en aanpassen van CTA-kleuren een essentieel onderdeel van optimalisatie voor conversie.3. Urgentie: Creëer een gevoel van urgentie door bijvoorbeeld een beperkte tijd aan te geven voor een aanbieding of door te benadrukken dat er slechts een beperkt aantal producten beschikbaar is.

4. Plaatsing: Zorg ervoor dat je CTA op strategische plaatsen op je website wordt geplaatst, zoals boven de vouw (het gedeelte van de website dat direct zichtbaar is zonder te scrollen) of na het lezen van relevante informatie. Een Call to Action wordt op een duidelijk zichtbare plek geplaatst. Bij een website zijn dat:

 • De homepage
 • De blogpagina
 • Onderaan een blogartikel
 • De bedankpagina
 • De meest bezochte pagina’s

5. Testen en optimaliseren: Experimenteer met verschillende soorten en monitor de resultaten. Test verschillende kleuren, tekst en plaatsing om te zien welke varianten het beste presteren en pas je strategie aan op basis van de verkregen inzichten.

Door effectieve Call to actions te gebruiken, kun je de kans vergroten dat bezoekers de gewenste acties op je website uitvoeren, wat uiteindelijk leidt tot een hogere conversieratio en meer succes voor je online bedrijf.

Maak een CTA nooit moeilijk
Maak een CTA nooit een moeilijk keuze. Elke keer een beslissing moet worden genomen kunnen mensen afhaken.

Hoe werken CTA’s?

Simpel… ze werken door bezoekers te stimuleren om een specifieke actie te ondernemen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van verschillende technieken, zoals het gebruik van opvallende kleuren, een strategische locatie op de pagina en het gebruik van overtuigende tekst.

 • Gebruik van overtuigende tekst: De tekst moet overtuigend en aantrekkelijk zijn, zodat de bezoeker wordt aangemoedigd om de gewenste actie te ondernemen. Het is belangrijk om een duidelijke en beknopte boodschap te communiceren die de voordelen van het uitvoeren van de actie benadrukt.
 • Aanbieden van beloningen of voordelen: Het kan helpen om bezoekers te stimuleren om actie te ondernemen door het aanbieden van beloningen of voordelen. Dit kunnen bijvoorbeeld kortingen, gratis proefversies, exclusieve content of andere incentives zijn die de bezoeker aanspreken.
 • A/B-testen: Het kan nuttig zijn om verschillende versies te testen om te bepalen welke het meest effectief is. Door te experimenteren met verschillende kleuren, tekst en plaatsing, kan worden bepaald welke Call to action de hoogste conversieratio oplevert.

Hoe kan je de call to action verbeteren?

In deze video legt Neil Patel uit hoe je de conversies op je website kunt optimaliseren door je ‘call to actions’ (oproepen tot actie) te verbeteren. Hij benadrukt dat je beter generieke CTA-teksten kunt vermijden en adviseert om tekst te laten aansluiten bij de voordelen van je product of dienst. Neil benadrukt ook het belang van afbeeldingen die de aandacht leiden, en ook hij stelt voor om tijdgevoelige woorden te gebruiken. Verder legt hij uit dat het om conversies te verhogen cruciaal is om strategische plaatsen op je website te gebruiken en alles consistent te houden.

Onderdelen van een CTA of Call to action

Een effectieve Call to Action is een essentieel onderdeel van marketingmateriaal, zoals websites, advertenties of e-mails. Het doel is om de lezer of kijker aan te zetten tot een specifieke actie, zoals het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het delen van content.
Een effectieve CTA bestaat uit verschillende elementen:

1. Korte krachtige tot actie aanzettende zin:

Maak het kort en krachtig, zodat het direct de aandacht trekt en de lezer aanzet tot actie. Het moet duidelijk zijn wat er van de lezer wordt verwacht, bijvoorbeeld “Koop nu!”, “Meld je aan!” of “Lees meer!”.

2. Reden waarom er actie moet worden ondernomen:

Het is belangrijk om de lezer te overtuigen waarom hij of zij actie moet ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een speciale aanbieding is, er exclusieve informatie beschikbaar is of omdat de lezer iets mist als hij of zij niet handelt.

3. Een tijdsaanduiding:

Het toevoegen van een tijdsaanduiding kan de urgentie vergroten en de lezer aansporen om direct actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door “nu” of “vandaag” toe te voegen aan de oproep, zoals “Bestel nu en ontvang 10% korting!” of “Schrijf je vandaag in en mis geen enkele update!“.

4. Belofte dat er wat wordt verkregen:

Het is belangrijk om de lezer te laten weten wat hij of zij kan verwachten na het uitvoeren van de actie. Dit kan bijvoorbeeld zijn door te vermelden dat de lezer exclusieve toegang krijgt tot bepaalde informatie, een gratis e-book ontvangt of direct resultaat zal zien na het gebruik van een product.

Door deze elementen op een effectieve manier te combineren, kan je de lezer aansporen tot actie en de conversie verhogen. Het blijft bovenal belangrijk het voor de bezoekers duidelijk en makkelijk te maken. Laat ze niet raden wat ze moeten doen en hoe. Maak het overdreven duidelijk zodat een kind van 6 of een omaatje van 96 (met alle respect) direct weet wat hen te doen staat. Gebruik daarom logische en reeds ingeburgerde zaken zoals een opvallende knop of als een link in de tekst.

CTA

Veelvoorkomende Fouten bij het Ontwerpen van Effectieve CTAs

Het creëren van doeltreffende Call-to-Actions is cruciaal voor online succes. Hier zijn vier veelgemaakte fouten om te vermijden:

 • Geen meerwaarde: Het aanbieden van iets met weinig duidelijke voordelen voor de gebruiker zal niet goed werken.
 • Hoog Waargenomen Risico: Als je niet dieper ingaat op de zorgen of onzekerheden die gebruikers kunnen hebben… zullen de gewenste actie NIET ondernemen.
 • Verstoppen op de Website: Het plaatsen van een oproep op weinig zichtbare locaties op de website zal slechts weinig conversies opleveren. Zorg dat ze makkelijk te vinden zijn.
 • Ontkoppeling van het Verkoopproces: Het niet naadloos integreren van de oproep in het verkoopproces, leidt tot inefficiënte leadverwerking.

Voorbeelden van effectieve CTA’s

Hier zijn enkele voorbeelden van effectieve CTA’s:

CTA staat voor ‘Call to Action’ en verwijst naar een marketingterm die wordt gebruikt om een ​​gebruiker aan te moedigen een specifieke actie te ondernemen, meestal door middel van een directe instructie. Hier zijn enkele voorbeelden van effectieve CTA’s:

1. “Schrijf je nu in” – Deze CTA moedigt gebruikers aan om zich direct in te schrijven voor een nieuwsbrief, een account aan te maken of lid te worden van een dienst.

2. “Bestel nu” – Deze CTA moedigt gebruikers aan om onmiddellijk een aankoop te doen, bijvoorbeeld door een product te kopen of een dienst te boeken.

3. “Probeer het gratis” – Deze CTA biedt gebruikers de mogelijkheid om een ​​product of dienst gratis uit te proberen, waardoor ze worden aangemoedigd om de eerste stap te zetten zonder directe verplichtingen.

4. “Lees meer” – Deze CTA nodigt gebruikers uit om verder te lezen, bijvoorbeeld door door te klikken naar een blogpost, artikel of productpagina voor meer informatie.

5. “Neem contact met ons op” – Deze CTA moedigt gebruikers aan om direct contact op te nemen met het bedrijf, bijvoorbeeld om vragen te stellen, ondersteuning te zoeken of een offerte aan te vragen.

6. “Deel dit met je vrienden” – Deze CTA moedigt gebruikers aan om de inhoud, een aanbieding of een product te delen met hun vrienden via sociale media of andere kanalen, waardoor het bereik van het bedrijf wordt vergroot.

Effectieve CTA’s zijn duidelijk, beknopt en actiegericht. Ze moeten de gebruiker aansporen om onmiddellijk actie te ondernemen en een gevoel van urgentie creëren. Visuele elementen zoals knoppen en kleuren kunnen ook worden gebruikt om de CTA opvallender en aantrekkelijker te maken. Het is belangrijk om CTA’s te testen en aan te passen op basis van gebruikersfeedback en analyse om de effectiviteit te optimaliseren.

Conclusie

CTA’s zijn een belangrijk onderdeel van elke marketingstrategie omdat ze een cruciale rol spelen in het behalen van conversiedoelen. Door effectieve call to acitons te gebruiken, kun je de kans vergroten dat bezoekers de gewenste acties uitvoeren. Door het gebruik van opvallende kleuren, strategische plaatsing en overtuigende tekst kun je ze effectiever maken en zo je conversieratio’s verhogen.

Als je meer wilt weten over het gebruik over het optimaliseren van je webite, neem dan contact op met Team Made. We helpen je graag bij het opzetten van een effectieve marketingstrategie die resultaten oplevert.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.