Wat is CPM?

Cpm staat voor Cost Per Mille, wat letterlijk vertaald ‘kosten per duizend’ betekent. Het is een term die vaak gebruikt wordt in de wereld van online adverteren en marketing. Cpm is een manier om de kosten van een advertentiecampagne te berekenen en wordt gebruikt om de effectiviteit van een campagne te meten. In dit artikel gaan we dieper in op wat cpm precies is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is voor adverteerders.

Hoe werkt CPM?

Cpm is een manier om de kosten van een advertentiecampagne te berekenen op basis van het aantal vertoningen van de advertentie. Adverteerders betalen een vast bedrag per duizend vertoningen van hun advertentie. Dit betekent dat als een advertentie duizend keer wordt vertoond, de adverteerder een vast bedrag betaalt, ongeacht of er op de advertentie wordt geklikt of niet.

Het berekenen van de cpm is vrij eenvoudig. De formule is als volgt:

cpm = (kosten van de campagne / aantal vertoningen) x 1000

Stel dat een adverteerder €1000 betaalt voor een campagne die 100.000 keer wordt vertoond, dan is de cpm als volgt:

cpm = (€1000 / 100.000) x 1000 = €10

Dit betekent dat de adverteerder €10 betaalt voor elke duizend vertoningen van zijn advertentie.

Waarom is CPM belangrijk?

Cpm is belangrijk omdat het adverteerders in staat stelt om de kosten van hun campagne te berekenen en te bepalen of deze effectief is. Door de cpm te berekenen, kunnen adverteerders de kosten van verschillende campagnes vergelijken en bepalen welke het meest kosteneffectief is.

Daarnaast is cpm belangrijk omdat het adverteerders in staat stelt om hun doelgroep te bereiken op een manier die past bij hun budget. Adverteerders kunnen hun budget bepalen op basis van het aantal vertoningen dat ze willen bereiken en de cpm die ze bereid zijn te betalen. Dit betekent dat adverteerders hun budget kunnen aanpassen aan hun doelstellingen en de grootte van hun doelgroep.

Voorbeelden van CPM

Een voorbeeld van cpm is een adverteerder die een banneradvertentie plaatst op een website. De adverteerder betaalt een vast bedrag per duizend vertoningen van de advertentie. Als de advertentie 10.000 keer wordt vertoond en de adverteerder €100 betaalt, dan is de cpm €10.

Een ander voorbeeld van cpm is een adverteerder die een videoadvertentie plaatst op YouTube. De adverteerder betaalt een vast bedrag per duizend vertoningen van de advertentie. Als de advertentie 100.000 keer wordt vertoond en de adverteerder €1000 betaalt, dan is de cpm €10.

CPM versus CPC

Cpm wordt vaak vergeleken met CPC (Cost Per Click), wat staat voor kosten per klik. CPC is een andere manier om de kosten van een advertentiecampagne te berekenen en wordt gebruikt om de effectiviteit van een campagne te meten op basis van het aantal klikken op de advertentie.

Het belangrijkste verschil tussen cpm en CPC is dat adverteerders bij cpm betalen voor vertoningen van hun advertentie, terwijl ze bij CPC betalen voor klikken op hun advertentie. Dit betekent dat adverteerders bij cpm betalen voor elke vertoning van hun advertentie, terwijl ze bij CPC alleen betalen als er op hun advertentie wordt geklikt.

Conclusie

Cpm is een belangrijke term in de wereld van online adverteren en marketing. Het is een manier om de kosten van een advertentiecampagne te berekenen en wordt gebruikt om de effectiviteit van een campagne te meten. Door de cpm te berekenen, kunnen adverteerders de kosten van verschillende campagnes vergelijken en bepalen welke het meest kosteneffectief is. Cpm is een handige manier om adverteerders in staat te stellen hun doelgroep te bereiken op een manier die past bij hun budget. Het is belangrijk om te begrijpen hoe cpm werkt en hoe het verschilt van andere methoden om de kosten van een advertentiecampagne te berekenen, zoals CPC. Als u meer wilt weten over cpm en hoe het kan worden gebruikt om uw advertentiecampagnes te optimaliseren, neem dan contact op met Team Made. Wij helpen u graag verder!

CPM staat voor Cost Per Mille en is een advertentiemodel waarbij adverteerders betalen voor elke duizend vertoningen van hun advertentie. Wil je meer weten over CPM en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Neem dan contact op met Team Made en vraag een project aan via deze link: https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.