Websitestandaarden controleren: Voldoet mijn website aan de huidige webstandaarden?

Als eigenaar van een website is het belangrijk om te weten of jouw website voldoet aan de huidige websitestandaarden. Het is namelijk niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines. In dit artikel gaan we dieper in op de websitestandaarden en hoe je kunt controleren of jouw website hieraan voldoet.

Wat zijn websitestandaarden?

Websitestandaarden zijn richtlijnen die zijn opgesteld om de kwaliteit en toegankelijkheid van websites te verbeteren. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C), een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van het internet en de webstandaarden.

De websitestandaarden zijn opgedeeld in verschillende categorieën, waaronder:

  • Toegankelijkheid: zorgen dat de website toegankelijk is voor mensen met een beperking, zoals slechtzienden of doven.
  • Semantiek: zorgen dat de website op een logische en gestructureerde manier is opgebouwd.
  • Interoperabiliteit: zorgen dat de website goed werkt op verschillende apparaten en browsers.
  • Veiligheid: zorgen dat de website veilig is voor gebruikers en hun gegevens.

Waarom zijn websitestandaarden belangrijk?

Het is belangrijk dat jouw website voldoet aan de websitestandaarden om verschillende redenen:

  • Gebruikerservaring: een website die voldoet aan de websitestandaarden is gebruiksvriendelijker en toegankelijker voor alle gebruikers, ongeacht hun beperkingen.
  • Vindbaarheid: zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan websites die voldoen aan de websitestandaarden. Een website die goed is opgebouwd en toegankelijk is, zal dus beter scoren in de zoekresultaten.
  • Veiligheid: een website die voldoet aan de websitestandaarden is veiliger voor gebruikers en hun gegevens. Dit is vooral belangrijk als jouw website persoonlijke gegevens verzamelt, zoals bij een webshop.

Hoe controleer je of jouw website voldoet aan de websitestandaarden?

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je kunt controleren of jouw website voldoet aan de websitestandaarden. Hieronder bespreken we enkele van deze tools.

  • W3C Validator

De W3C Validator is een tool waarmee je kunt controleren of jouw website voldoet aan de websitestandaarden op het gebied van semantiek en validatie. Deze tool controleert onder andere of jouw website correcte HTML en CSS gebruikt en of er geen fouten in de code zitten.

  • Accessibility Checker

De Accessibility Checker is een tool waarmee je kunt controleren of jouw website voldoet aan de websitestandaarden op het gebied van toegankelijkheid. Deze tool controleert onder andere of jouw website goed te gebruiken is voor mensen met een beperking, zoals slechtzienden of doven.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is een tool waarmee je kunt controleren hoe snel jouw website laadt en hoe goed deze is geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en browsers. Deze tool geeft ook aanbevelingen om de snelheid en prestaties van jouw website te verbeteren.

  • SSL Checker

De SSL Checker is een tool waarmee je kunt controleren of jouw website gebruikmaakt van een SSL-certificaat. Dit certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen de gebruiker en de website veilig is en dat gegevens niet kunnen worden onderschept.

Conclusie

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of jouw website voldoet aan de huidige websitestandaarden. Dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor een betere vindbaarheid en veiligheid van jouw website. Gebruik de bovengenoemde tools om jouw website te controleren en verbeteren waar nodig.

Wil je meer informatie over websitestandaarden of heb je hulp nodig bij het verbeteren van jouw website? Neem dan contact op met Team Made via onze website. Wij helpen je graag verder!

Ja, wij kunnen uw website controleren op de huidige webstandaarden. Neem contact met ons op via https://teammade.be/webdesign/aanvraag-website-project/ om een website project aan te vragen.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.