Wat is Status Code 301 (301 Redirect)?

Als je een website hebt, dan is het belangrijk om te weten wat een status code 301 (301 redirect) is. Het kan namelijk een grote impact hebben op de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website. In dit artikel leggen we uit wat een status code 301 (301 redirect) is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt gebruiken om je website te verbeteren.

Wat is een status code 301 (301 redirect)?

Een status code 301 (301 redirect) is een HTTP-statuscode die aangeeft dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit betekent dat als iemand de oude URL van de pagina bezoekt, hij automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe URL. Dit wordt ook wel een permanente omleiding genoemd.

De status code 301 (301 redirect) is een van de meest gebruikte HTTP-statuscodes en wordt vaak gebruikt bij het verplaatsen van pagina’s op een website. Het is belangrijk om te weten dat een 301-omleiding alleen wordt gebruikt voor permanente verplaatsingen. Als een pagina tijdelijk is verplaatst, moet je een status code 302 (302 redirect) gebruiken.

Waarom is een status code 301 (301 redirect) belangrijk?

Een status code 301 (301 redirect) is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat zoekmachines en gebruikers de nieuwe locatie van een pagina kunnen vinden. Als je een pagina verplaatst zonder een 301-omleiding te gebruiken, dan zal de oude URL nog steeds in de zoekresultaten verschijnen. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en kan ook de SEO van je website negatief beïnvloeden.

Als je een 301-omleiding gebruikt, dan zal de oude URL niet meer in de zoekresultaten verschijnen en zal de linkwaarde van de oude pagina worden overgedragen naar de nieuwe pagina. Dit betekent dat de nieuwe pagina hoger kan ranken in de zoekresultaten en dat de gebruikerservaring verbetert.

Hoe gebruik je een status code 301 (301 redirect)?

Er zijn verschillende situaties waarin je een status code 301 (301 redirect) kunt gebruiken:

  • Als je een pagina verplaatst naar een nieuwe URL
  • Als je een domeinnaam verandert
  • Als je een website verplaatst naar een nieuw domein

Om een status code 301 (301 redirect) te gebruiken, moet je een .htaccess-bestand op je server bewerken. Dit bestand bevat instructies voor de server over hoe deze moet omgaan met bepaalde verzoeken. Als je niet bekend bent met het bewerken van .htaccess-bestanden, dan kun je het beste een webontwikkelaar raadplegen.

Conclusie

Een status code 301 (301 redirect) is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het zorgt ervoor dat zoekmachines en gebruikers de nieuwe locatie van een pagina kunnen vinden en dat de linkwaarde van de oude pagina wordt overgedragen naar de nieuwe pagina. Als je een website hebt, dan is het belangrijk om te weten hoe je een status code 301 (301 redirect) kunt gebruiken en wanneer je het moet gebruiken.

Heb je hulp nodig bij het implementeren van een status code 301 (301 redirect) op je website? Neem dan contact op met Team Made. Wij helpen je graag verder om je website te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers.

Meer informatie over SEO vind je hier.

Wil je meer informatie over onze diensten of wil je een project aanvragen?

Status Code 301 is een HTTP-statuscode die aangeeft dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Het wordt gebruikt om zoekmachines en browsers te vertellen dat de oude pagina niet langer beschikbaar is en dat ze automatisch moeten doorverwijzen naar de nieuwe locatie. Wil je meer weten over 301 redirects en hoe ze werken? Bezoek dan https://teammade.be/project-aanvraag/ voor meer informatie.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.