Wat is een Redirect?

Een redirect, ook wel omleiding genoemd, is een techniek die wordt gebruikt om een webpagina door te sturen naar een andere pagina. Dit kan om verschillende redenen worden gedaan, zoals het verplaatsen van een pagina naar een nieuwe URL, het oplossen van dubbele inhoud of het doorsturen van verkeer van een oude pagina naar een nieuwe pagina.

Soorten redirects

Er zijn verschillende soorten redirects die kunnen worden gebruikt, elk met hun eigen doel en impact op SEO. De meest voorkomende redirects zijn:

301 redirect

Een 301 redirect is een permanente redirect die wordt gebruikt om een pagina permanent te verplaatsen naar een nieuwe URL. Dit is de meest aanbevolen redirect voor SEO, omdat het de linkwaarde van de oude pagina overdraagt naar de nieuwe pagina en zoekmachines vertelt dat de oude pagina permanent is verplaatst.

302 redirect

Een 302 redirect is een tijdelijke redirect die wordt gebruikt om verkeer door te sturen van een oude pagina naar een nieuwe pagina voor een bepaalde periode. Dit type redirect wordt niet aanbevolen voor SEO, omdat het de linkwaarde van de oude pagina niet overdraagt naar de nieuwe pagina en zoekmachines de oude pagina blijven indexeren.

Meta refresh redirect

Een meta refresh redirect is een redirect die wordt uitgevoerd via een HTML-meta-tag. Dit type redirect wordt niet aanbevolen voor SEO, omdat het de linkwaarde van de oude pagina niet overdraagt naar de nieuwe pagina en zoekmachines de oude pagina blijven indexeren.

Waarom redirects gebruiken?

Redirects worden gebruikt om verschillende redenen, waaronder:

Verplaatsen van een pagina naar een nieuwe URL

Als een pagina permanent wordt verplaatst naar een nieuwe URL, moet een 301 redirect worden gebruikt om zoekmachines en gebruikers te vertellen dat de oude pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit zorgt ervoor dat de linkwaarde van de oude pagina wordt overgedragen naar de nieuwe pagina en dat gebruikers niet op een 404-foutpagina terechtkomen.

Oplossen van dubbele inhoud

Als er meerdere versies van dezelfde pagina beschikbaar zijn op verschillende URL’s, kan dit leiden tot dubbele inhoud en kan het de SEO-prestaties van de site schaden. Door een 301 redirect te gebruiken om alle versies van de pagina door te sturen naar één URL, kan dit probleem worden opgelost.

Doorsturen van verkeer van een oude pagina naar een nieuwe pagina

Als een oude pagina niet langer relevant is en is vervangen door een nieuwe pagina, kan een 301 redirect worden gebruikt om verkeer van de oude pagina door te sturen naar de nieuwe pagina. Dit zorgt ervoor dat gebruikers niet op een 404-foutpagina terechtkomen en dat de linkwaarde van de oude pagina wordt overgedragen naar de nieuwe pagina.

Impact op SEO

Redirects hebben een impact op SEO, omdat ze de linkwaarde van de oude pagina overdragen naar de nieuwe pagina en zoekmachines vertellen dat de oude pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Het is belangrijk om de juiste redirect te gebruiken om ervoor te zorgen dat de linkwaarde wordt overgedragen en dat zoekmachines de nieuwe pagina correct indexeren.

Het gebruik van te veel redirects kan echter ook een negatieve impact hebben op SEO, omdat het de laadtijd van de pagina kan vertragen en de gebruikerservaring kan schaden. Het is daarom belangrijk om redirects alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en om ervoor te zorgen dat ze correct zijn geconfigureerd.

Conclusie

Redirects zijn een belangrijk onderdeel van SEO en worden gebruikt om pagina’s permanent of tijdelijk te verplaatsen naar een nieuwe locatie, dubbele inhoud op te lossen en verkeer door te sturen van een oude pagina naar een nieuwe pagina. Het is belangrijk om de juiste redirect te gebruiken en ervoor te zorgen dat deze correct is geconfigureerd om de linkwaarde over te dragen en de gebruikerservaring niet te schaden.

Als u meer wilt weten over redirects en hoe ze kunnen worden gebruikt om de SEO-prestaties van uw site te verbeteren, neem dan contact op met Team Made. Wij helpen u graag verder met al uw SEO-vragen en -behoeften. U kunt ons bellen op [telefoonnummer] of ons formulier invullen op onze projectaanvraagpagina.

Een redirect is een doorverwijzing van een URL naar een andere URL. Wil je meer informatie over redirects? Klik dan hier voor onze projectaanvraag pagina: https://teammade.be/project-aanvraag/.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.