Voor ons is kiezen voor WordPress, bij de ontwikkeling van een website heel erg logisch. Maar waarom is dat zo? Wat is WordPress eigenlijk en kan het ook voor jouw website gebruikt worden?
Gezien we ons ook richten op de echte beginners, ga ik er maar even vanuit dat niet iedereen weet wat WordPress is. Daarom licht ik eerst en vooral kort toe wat WordPress nu juist is. Daarbij staan we onder meer stil bij enkele van de belangrijkste onderdelen. We ronden af met 8 goede redenen waarom je voor WordPress zou kunnen kiezen.
WordPress is software die werd ontwikkeld met het oog op blogging. Door de jaren heen is WordPress verder ontwikkeld en geëvolueerd. Ondertussen is het gegroeid tot het meest gebruikte systeem voor het bouwen van websites. Je bent dus helemaal niet de eerste die zou kiezen voor WordPress.
In dit artikel leer je:
Eens je weet wat WordPress nu precies is, vertellen we je waarom ook jij het voor jouw website zou moeten gebruiken. “Moeten”… is misschien te sterk uitgedrukt. Laat ons zeggen dat het heel waarschijnlijk de beste oplossing is voor het bouwen van jouw website.
Met veel plezier geef ik je 8 goede redenen om te kiezen voor WordPress. Waarom is WordPress ook voor jouw website het meest geschikte systeem? Lees verder om het te weten te komen.
Wat is WordPress?
Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem (CMS) is een softwaretoepassing voor websites. Meestal gaat het om een webapplicatie. Die maakt het mogelijk om eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet te publiceren.
Misschien wil je niet kiezen voor WordPress, maar als je een site wilt… dan zal je uiteindelijk toch een CMS moeten kiezen.
We willen voor de volledigheid een klein beetje technische informatie meegeven. Het contentmanagementsysteem WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database.
WordPress is echter een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de lay-out en de inhoud (content) kan opbouwen, wijzigen of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.
Wordt WordPress vaak gebruikt?
WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS. Kijken we naar de 10.000 beste websites (meest bezocht), dan zien we dat er daarvan ongeveer 2.700 op WordPress draaien.
Kijken we naar alle website op het volledige internet, dan gaat het over bijna 20 miljoen WordPress websites, of meer dan 50%. Het feit dat er zoveel webbouwers kiezen voor WordPress is alvast een goed teken.
Ook als we de cijfers van België erbij nemen is WordPress duidelijk het meest gebruikte en meest geliefde systeem. In België wordt WordPress in ongeveer 50% van de gevallen gekozen. Dat is iets minder dan wanneer we het vergelijken met de cijfers wereldwijd.
Vermoedelijk zit Drupal hier voor iets tussen. Drupal is, in de lage landen, traditioneel gezien iets populairder. Dat heeft wellicht te maken met de Nederlandse ontwikkelaars van Drupal. Toch blijft WordPress enorm dominant en is het aandeel (even groot of) groter dan alle andere systemen samen.
Belangrijkste onderdelen van WordPress?
Themas:
De standaard vormgeving die WordPress aanbiedt geeft weinig (GEEN) voldoening. Die hoef je gelukkig niet te gebruiken. Door middel van thema’s (themes) is de opmaak van pagina’s aan te passen. Kiezen voor WordPress doe je dus alvast niet op basis van de standaard look en feel van WordPress.
WordPress heeft de mogelijkheid om meerdere thema’s te installeren en hier tussen te wisselen. Thema’s veranderen het uiterlijk en de functionaliteit van WordPress.
Plug-ins:
Daarnaast zijn er talloze plug-ins beschikbaar. Zij voegen allerlei functies aan de website toe. De plug-ins maken het mogelijk je website helemaal op maat te maken. Alle functies die je ziet op WordPress sites worden door de plug-ins mogelijk gemaakt. Specifieke functies kunnen bijvoorbeeld zijn: beveiligen tegen spam, social sharing, interactie met lezers, formulieren, …
Plug-ins stellen de website bouwers in staat om tal van nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan WordPress. Er zijn meer dan 45.000 plug-ins in de WordPress.org database en er komen er dagelijks bij.
Widgets:
Widgets zijn kleine functionaliteiten die je terugvindt in de sidebar (links of rechts) of in de footer (onderaan). Je kunt er allerlei zaken aan toevoegen door middel van een drag-and-drop-systeem. Dat wil zeggen, je sleept iets naar de specifieke plek en laat het daar ‘vallen’. Simpel, handig en herkenbaar.
Widgets kunnen van alles bevatten. Enkele voorbeelden: een slideshow, een zoekbalk, een blogarchief, een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief, een googlemaps-link,…
8 redenen om voor WordPress te kiezen:
1. WordPress is makkelijk om te leren
De eerste reden om WordPress te gebruiken is omdat het heel gemakkelijk te leren is. Dit is geweldig voor iedereen die niet zo technisch is. Ben je wel technisch aangelegd? Even goed kan WordPress het beste systeem voor jou zijn. Tal van grote bedrijven met volledige designteams gebruiken WordPress. Waarom dan? Gewoon omdat het een heel gemakkelijk platform is om mee aan de slag te gaan.
Ken je geen code, maak je geen zorgen. Je kunt in tegenstelling tot veel andere systemen ook als leek WordPress gebruiken. Het is net zo eenvoudig als het bijwerken van uw Facebook-status of het verzenden van een e-mail. Zo eenvoudig is het.
Je hebt dus geen ervaring met het ontwikkelen van websites nodig om met WordPress tot resultaten te komen. Het bijwerken en actualiseren is eenvoudig en gaat snel.
Samenvatting:
- Geen kennis van code nodig
- Geen ervaring nodig als websitebouwer.
- Updaten en bijwerken is makkelijk en gaat snel
2. Google vindt WordPress leuk 🙂
De tweede goede reden om WordPress te gebruiken is de relatie die het heeft opgebouwd met de zoekmachines. WordPress is lijkt soms gemaakt voor de rankings in zoekmachines.
Waarom?
Met WordPress kun je snel nieuwe content maken. Zoekmachines houden van nieuwe content. Ze willen hun gebruiker actuele en bruikbare informatie aanbieden. Dus als jij snel nieuwe zaken kunt publiceren is dit een positief signaal naar Google (en andere).
Daarnaast zijn zoekmachines heel vertrouwd met de interne link structuur van WordPress. Dit komt doordat er letterlijk miljoenen andere sites zijn die op hun beurt gebruik maken van WordPress.
WordPress is zo opgebouwd dat de spinnetjes van de zoekmachines er heel snel en efficiënt doorheen kunnen klauteren. Als deze hun werk goed kunnen doen, dan ben jij nadien goed zichtbaar in de zoekresultaten.
Tot slot beschikt WordPress over heel veel interactieve functies. Zo is er bijvoorbeeld de optie om reacties toe te laten. Zaken die interactie verhogen worden door zoekmachines enorm gewaardeerd. Want als er veel mensen reageren op jouw website, wordt dit aanzien als “Social Proof”. Het is een teken voor de zoekmachine dat anderen jouw content waarderen.
Alles wat de zoekmachines aangaan omschrijven we onder de noemer SEO. ‘SEO’ staat voor “search-engine-optimisation” of “Zoekmachine optimalisatie”. Lees er meer over in ons artikel “SEO tips voor beginners” .
Samenvatting:
- Creatie nieuwe content gaat snel
- Zoekmachines kennen de structuur als hun broekzak
- Interactieve mogelijkheden.
3. De plug-ins geven WordPress heel wat bijkomende functionaliteiten
Een andere reden om WordPress te gebruiken zijn de plug-ins. Zij maken de mogelijkheden letterlijk eindeloos. Heel leuk is dat wordpress.org zelf plug-ins ontwikkelen en toevoegen. Deze maken je website krachtig en heel functioneel.
Op dit moment er zijn meer dan 10.000 plug-ins. De keuze is enorm… en bovendien zijn ze heel vaak gratis. Daardoor geldt hier letterlijk: “The Sky is the limit”. Het is moeilijk functies te bedenken waar nog geen plug-ins voor werden ontwikkeld. En jij kunt die allemaal aan je website toevoegen.
De term ‘Functies’ is misschien voor beginners te vaag. Daarom hier nog een aantal voorbeelden van functies...zo weet iedereen wat plug-ins zoal kunnen inhouden. Ze dienen voor:Het delen van sociale media, het toevoegen van winkelwagentjes, e-mail en contactformulieren, fotogalerijen, opt-in formulieren, webshops, betalingen online, connecties met andere sites, het verbeteren van je SEO, het vermijden van SPAM, …
De lijst kan eindeloos doorgaan. Jouw WordPress website kan dus zowat iedere functie aan, door het toevoegen van een plug-in.
Samenvatting:
- Meer dan 10.000 plug-ins
- Makkelijk delen op Sociale media
- HEEEEEEL veel gratis plug-ins voor alle te bedenken doelen en functies.
4. Een blog aan je website toevoegen is vanzelfsprekend
Meerdere marketingstrategen hebben tal van websites onderzocht. Het onderzoek wees uit dat een blog voor zowat iedere site in iedere sector een meerwaarde is.
Gezien WordPress oorspronkelijk ontwikkeld werd voor blogwebsites zit alles in functie van een blog reeds standaard klaar om te gaan. Met WordPress is een blog toevoegen dus heel natuurlijk.
Misschien vraag je je nog af waarom het onderzoek aangaf dat een blog een meerwaarde is? In principe kan je hier een volledig artikel of zelfs volledige website aan wijden. Er zijn namelijk tal van redenen. Om toch een beetje toelichting te geven nog dit: Een blog brengt bijna per definitie nieuwe inhoud met zich mee. Dat is, zoals eerder gezegd, een geweldige manier om de ranking bij zoekmachines te verhogen. Anderzijds is het de ideale manier om te communiceren met de lezers van je site.
Dit maakt van WordPress niet alleen een geweldig content management systeem. Het maakt het daarnaast ook het meest populaire blogsysteem.
Samenvatting:
- Maak naast je website ook makkelijk een blog
- Google vindt nieuwe inhoud leuk
- Een blog brengt op regelmatige basis nieuws.
5. Community support
Doordat WordPress het meest gebruikte systeem is en doordat het ook al enkele jaren bestaat ontstond er een heel grote WordPress gemeenschap. Een gemeenschap van gebruikers, ontwikkelaars en onderzoekers. Zowel grote bedrijven, als overheden, als particulieren zijn onderdeel van die ‘community’.
Die gigantische gemeenschap biedt ondersteuning aan zowat alle gebruikers van WordPress. WordPress telt duizenden ontwikkelaars over de hele wereld. Zij bouwen thema’s en plug-ins ter ondersteuning van de tienduizenden en miljoenen mensen die WordPress daadwerkelijk gebruiken.
Heb je vragen of wordt je met een probleem geconfronteerd? De kans is heel groot dat iemand voor jou reeds met het probleem heeft geworsteld. Dankzij de community en de fora van WordPress vind je de oplossingen in een oogwenk.
Vind je geen oplossing? Dan zijn er tal van ontwikkelaars die klaar staan om je vragen te beantwoorden. Neem een kijkje bij WordPress om te zien welke gemeenschapsondersteuning en hulpmiddelen er zoal zijn.
Samenvatting:
- Duizenden ontwikkelaars bouwen thema’s en plug-ins voor WordPress.
- Nieuwe thema’s en plug-ins worden dagelijks vrijgegeven
- Ontwikkelaars zijn trots op hun kennis en hun product. Ze zetten alles op alles om problemen op te lossen.
6. Het design van je WordPress sites is simpel en snel aanpasbaar
Voor WordPress zijn er heel veel gratis thema’s beschikbaar. Je kunt ook kiezen voor premium thema’s. Die laatste zijn betalend. Vaak zijn betalende thema’s aan te raden omwille van een gegarandeerde support.
De thema”s zorgen ervoor dat je snel en efficient wijzigingen kunt aanbrengen. Je hoeft niet alles pagina per pagina aan te passen. Alles draait om gebruiksgemak. De thema’s brengen een bepaalde look en feel met zich mee. Ze kunnen letterlijk met 2 klikken worden veranderd.
Eens je meer ervaring hebt kan je zelfs je eigen thema’s ontwikkelen.
Een nieuw thema installeren kan met één klik.
Samenvatting:
- Thema’s kunnen met één klik worden gewijzigd
- Duizenden gratis en premium thema’s om uit te kiezen
- U kunt zelfs uw eigen thema’s maken
7. WordPress laat je website groeien op het tempo van je bedrijf
Zoals de meeste goede bedrijven is wellicht ook jouw zaak of project niet statisch. In tegendeel een goed project is steeds in evolutie. Naarmate de tijd verstrijkt zullen mogelijks ook de doelen van je project veranderen. Dat maakt dat ook je website moet kunnen meegroeien en mee evolueren.
Dankzij de beschikbaarheid van plug-ins en het gemak waarmee je zaken aanpast is het heel logisch en natuurlijk dat je WordPress-website meegroeit met uw bedrijf of project.
Neem eens een kijkje bij WordPress.org om te zien hoe ondernemingen hun website aanpassen aan hun ondernemingsniveau. Je vindt er een showcase met tal van voorbeelden van bekende merken, bekroonde journalisten en beroemdheden die WordPress gebruiken om hun website aan te sturen.
Obama, Beyonce, Walt Disney, … allen gingen ze je voor. Allen maken ze gebruik van WordPress. Het kan je alvast inspireren om te zien welke zaken je in jouw project kunt integreren.
Samenvatting:
- Je laat je site mee groeien met je project.
- Je bent in staat met plug-ins en het thema de wijzigingen door te voeren.
- De inhoud blijft ongewijzigd. Je hoeft je berichten net opnieuw te schrijven.
- Tal van grote namen gingen je voor, je hoeft alvast het warm water niet opnieuw te gaan uitvinden.
8. Kiezen voor WordPress is kiezen voor open source. Jawel: GRATIS
Het fantastisch mooie aan heel de WordPress revolutie is dat WordPress een ‘Open Source‘ software is.
Behalve dat het gratis kan worden gebruikt, wil open source ook zeggen dat alles transparant is. Geen verdoken codes, geen links naar andere sites, … Alle code, alles wat er achter de schermen van WordPress schuilgaat is openbaar.
Het is voor iedereen vrij beschikbaar. Je mag daarnaast ook de achterliggende codes gebruiken om er verder van te maken wat je zelf wilt. Uiteraard is dit niet iets waar je als beginner zomaar aan begint.
Je kunt WordPress installeren via je hostingprovider. Je kunt WordPress echter ook gewoon downloaden als zip-file. Het is open source dus gratis voor iedereen beschikbaar. De laatste versie vind je hier.
Samenvatting:
- Gratis
- Transparant
- Vrij voor iedereen beschikbaar en aanpasbaar.
Waarom WordPress kiezen?
Met dit artikel geven we aan waarom onze liefde voor WordPress zo groot is. Neem ons zeker niet op ons woord. We gaven je ook 8 goede redenen waarom het ook voor jouw website geschikt is. We zetten ze nog even alle 8 op een rijtje:
Geen enkel ander systeem kan onze noden op een gebruiksvriendelijke manier bevredigen. Tegelijkertijd is er geen enkel ander systeem waarbij je alles zelf kunt beheren en aanpassen zonder dat je het steeds moet laten programmeren.
Kiezen voor WordPress is dus ook kiezen voor je zelfstandigheid en je onafhankelijkheid. Stelt iemand je een ander CMS syseem voor? Vraag dan zeker de reden waarom WordPress niet wordt gekozen en of er geen mogelijkheid bestaat om toch WordPress te gebruiken. Informeer je zeker goed. Wil je afhankelijk zijn en blijven van developpers? Het feit dat bijna de helft van alle succesvolle websites (waaronder dus ook de proffessionele) kiezen voor WordPress is enigszins een teken aan de wand.
WordPress zorgt ervoor dat je je kunt blijven focussen op je project en je zaak. De website is gewoon een onderdeel van je project. De website wordt dankzij WordPress geen project op zich.
Vond je dit artikel leerrijk? Heb je nog vragen over WordPress? Stel al je vragen hier, we geven je vrijblijvend antwoord.