Wat is een Orphan Page?

Als je een website hebt, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle pagina’s goed geïndexeerd worden door zoekmachines. Een pagina die niet geïndexeerd wordt, wordt ook wel een ‘orphan page‘ of ‘verweesde pagina‘ genoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar het is belangrijk om deze pagina’s te vermijden omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de SEO van je website.

Wat is een Orphan Page?

Een orphan page is een pagina op je website die niet geïndexeerd wordt door zoekmachines. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • De pagina is niet gelinkt vanaf andere pagina’s op je website
  • De pagina is geblokkeerd door de robots.txt file
  • De pagina heeft een noindex tag

Als een pagina niet geïndexeerd wordt, dan betekent dit dat zoekmachines deze pagina niet kunnen vinden en dus ook niet kunnen tonen in de zoekresultaten. Dit kan een negatieve invloed hebben op de SEO van je website, omdat het ervoor zorgt dat je minder zichtbaar bent in de zoekresultaten.

Waarom zijn Orphan Pages slecht voor SEO?

Orphan pages zijn slecht voor SEO omdat ze ervoor zorgen dat zoekmachines niet alle pagina’s op je website kunnen vinden en indexeren. Dit kan ervoor zorgen dat je minder zichtbaar bent in de zoekresultaten en dus minder verkeer naar je website krijgt.

Bovendien kan het hebben van veel orphan pages ervoor zorgen dat zoekmachines denken dat je website niet goed onderhouden wordt en dus minder waardevol is. Dit kan ervoor zorgen dat je website lager gerankt wordt in de zoekresultaten.

Hoe voorkom je Orphan Pages?

Er zijn verschillende manieren om orphan pages te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat alle pagina’s op je website gelinkt zijn vanaf andere pagina’s op je website
  • Zorg ervoor dat de robots.txt file geen pagina’s blokkeert die geïndexeerd moeten worden
  • Zorg ervoor dat er geen noindex tags op pagina’s staan die geïndexeerd moeten worden

Als je een nieuwe pagina toevoegt aan je website, zorg er dan voor dat je deze pagina linkt vanaf andere pagina’s op je website. Op deze manier zorg je ervoor dat zoekmachines de pagina kunnen vinden en indexeren.

Als je een pagina hebt die niet geïndexeerd moet worden, bijvoorbeeld omdat het een pagina is met persoonlijke informatie of een pagina die alleen toegankelijk is voor ingelogde gebruikers, zorg er dan voor dat je een noindex tag op de pagina plaatst. Op deze manier zorg je ervoor dat zoekmachines de pagina niet indexeren en dus ook niet tonen in de zoekresultaten.

Conclusie

Orphan pages zijn pagina’s op je website die niet geïndexeerd worden door zoekmachines. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om deze pagina’s te vermijden omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de SEO van je website. Door ervoor te zorgen dat alle pagina’s op je website gelinkt zijn vanaf andere pagina’s op je website en door te zorgen dat er geen pagina’s geblokkeerd worden door de robots.txt file of noindex tags, kun je ervoor zorgen dat alle pagina’s op je website geïndexeerd worden door zoekmachines.

Meer informatie

Wil je meer weten over SEO en hoe je ervoor kunt zorgen dat je website goed geïndexeerd wordt door zoekmachines? Neem dan contact op met Team Made of vul ons formulier in en wij bellen je terug.

Een Orphan Page is een webpagina die niet wordt gelinkt vanaf andere pagina’s op dezelfde website. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Klik dan hier om contact op te nemen met Team Made voor een projectaanvraag.

Kenniscentrum:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.