Wat is breadcrumb navigation?

Wat is breadcrumb navigation? Als je wel eens op een website hebt genavigeerd, ben je waarschijnlijk wel eens een breadcrumb…

Wat is breadcrumb navigation?

De betekenis van breadcrumb navigation

Breadcrumb navigation, ook wel broodkruimelnavigatie genoemd, is een navigatie-element dat gebruikers helpt om hun locatie op een website te begrijpen. Het bestaat uit een reeks links die de hiërarchie van de pagina’s weergeven, beginnend bij de startpagina en eindigend bij de huidige pagina. Het idee achter de term “breadcrumb” komt van het sprookje van Hans en Grietje, waarin de hoofdpersonen broodkruimels achterlaten om hun weg terug naar huis te vinden.

De breadcrumb trail wordt meestal bovenaan de pagina weergegeven en ziet er als volgt uit:

Startpagina > Categorie > Subcategorie > Huidige pagina

Door op een van de links in de breadcrumb trail te klikken, kan de gebruiker direct teruggaan naar een vorige pagina in de hiërarchie. Dit maakt het gemakkelijk om te navigeren en verloren te raken op een website te voorkomen.

Waarom is breadcrumb navigation belangrijk?

Breadcrumb navigation biedt verschillende voordelen voor zowel gebruikers als zoekmachines. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste redenen waarom het belangrijk is om breadcrumb navigation op je website te implementeren:

1. Verbeterde gebruikerservaring

Een van de belangrijkste voordelen van breadcrumb navigation is dat het de gebruikerservaring verbetert. Het stelt gebruikers in staat om gemakkelijk te begrijpen waar ze zich bevinden op een website en hoe ze terug kunnen navigeren naar vorige pagina’s. Dit is vooral handig op websites met een complexe hiërarchie of veel subcategorieën.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je op een e-commerce website bent en je bevindt je op een productpagina. Met behulp van de breadcrumb trail kun je direct teruggaan naar de categorie waarin het product zich bevindt, zonder terug te hoeven navigeren via de startpagina. Dit bespaart tijd en moeite voor de gebruiker.

2. Verbeterde SEO

Breadcrumb navigation kan ook bijdragen aan een betere SEO (Search Engine Optimization) van je website. Het biedt extra interne links die zoekmachines kunnen volgen en indexeren. Dit kan helpen om de hiërarchie en structuur van je website beter te begrijpen, wat kan leiden tot een betere ranking in zoekresultaten.

Daarnaast kunnen de zoekwoorden die in de breadcrumb trail worden gebruikt, ook bijdragen aan een betere vindbaarheid van je website. Door relevante zoekwoorden op te nemen in de breadcrumb links, geef je zoekmachines meer context over de inhoud van je pagina’s.

Hoe implementeer je breadcrumb navigation?

Er zijn verschillende manieren om breadcrumb navigation op je website te implementeren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Gebruik een duidelijke hiërarchie

Zorg ervoor dat de hiërarchie van je website duidelijk is en dat de breadcrumb trail deze hiërarchie nauwkeurig weergeeft. Dit helpt gebruikers om hun locatie beter te begrijpen en maakt het gemakkelijker om terug te navigeren.

2. Maak de breadcrumb trail klikbaar

Zorg ervoor dat de links in de breadcrumb trail klikbaar zijn, zodat gebruikers direct kunnen teruggaan naar een vorige pagina. Dit kan worden bereikt door de juiste HTML-tags en links toe te voegen aan de breadcrumb trail.

3. Gebruik een duidelijke visuele stijl

Maak de breadcrumb trail visueel onderscheidend van de rest van de pagina, zodat gebruikers deze gemakkelijk kunnen herkennen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van een andere kleur, onderstreping of een pijl om de links te scheiden.

Voorbeelden van breadcrumb navigation

Om je een beter idee te geven van hoe breadcrumb navigation eruit kan zien, laten we enkele voorbeelden zien:

Deze voorbeelden laten zien hoe de breadcrumb trail de hiërarchie van de pagina’s weergeeft, beginnend bij de startpagina en eindigend bij de huidige pagina.

Conclusie

Breadcrumb navigation is een belangrijk navigatie-element dat gebruikers helpt om hun locatie op een website te begrijpen en gemakkelijk terug te navigeren. Het verbetert de gebruikerservaring en kan bijdragen aan een betere SEO van je website. Door een duidelijke hiërarchie te gebruiken, de breadcrumb trail klikbaar te maken en een duidelijke visuele stijl te hanteren, kun je breadcrumb navigation effectief implementeren op je website.

Wil je meer weten over SEO en hoe je de vindbaarheid van je website kunt verbeteren? Neem dan contact op met Team Made via 1234567890 of vul ons formulier in en wij bellen je terug!

Breadcrumb-navigatie is een vorm van website-navigatie die gebruikers helpt om hun locatie op een website te begrijpen en gemakkelijk terug te keren naar eerdere pagina’s. Het bestaat uit een horizontale lijst van links die de hiërarchie van de pagina’s weergeeft, beginnend met de startpagina en eindigend met de huidige pagina. Het gebruik van breadcrumb-navigatie verbetert de gebruikerservaring en maakt het gemakkelijker voor bezoekers om door een website te navigeren.

Voor meer informatie over breadcrumb-navigatie en hoe het uw website kan verbeteren, kunt u terecht op onze website: [Klik hier om naar de projectaanvraagpagina te gaan](https://teammade.be/project-aanvraag/).

Lees ook:

Ontdek meer over:

Heb je hulp nodig bij je online marketing?

Wij helpen bedrijven met kleine en grote online vraagstukken. Heb je vragen over marketing? Contacteer ons met al je vragen. We geven altijd feedback en advies. We leren jouw project graag beter kennen.